Vad betyder egentligen gröna leveranser?

Här berättar vår hållbarhetschef Catherine Löfquist om det, och om spännande miljöprojekt som är på gång.

Landsväg med träd på vardera sida

Redan 2025 är målet att vi endast ska använda förnybar energi till våra fordon och fastigheter. Vilka är utmaningarna och möjligheterna i arbetet för en fossilfri fordonsflotta?

- Det är tillgången och priset på förnybart bränsle. E-handeln och de ökade behoven av hemleveranser ställer också ökade krav på att vi måste producera på ett hållbart sätt som möter förväntningarna hos slutkonsumenten, säger Catherine Löfquist.

Betydelse_gröna_leveranser_03

- Den digitala utvecklingen skapar många nya möjligheter för oss att tänka klimatsmart, men vi ser också över vår affärslogik genom att skapa nya samarbeten som är branschöverskridande.

Ett fint exempel på det är vårt samarbete med Ragn-Sells och Vasakronan under konceptet Älskade stad. Där samlastar vi leveransen av paket med returer av torrt avfall i en specialbyggd el-trailer. Vi började i Stockholms innerstad men utökar nu till fler städer, nästa på tur är Malmö.

Vilket är det mest spännande projekt Bring jobbar med just nu?

- Det är utvecklingen på elbilsfordon, där vi under hösten kommer att köra små paket i Stockholm, Göteborg och Malmö med elbilar och cargocyklar. Det innebär med andra ord att vi kan erbjuda en grön leverans hela vägen hem. 

Ett annat intressant projekt är att vi precis installerat 2800 kvm solcellspaneler på vår nya terminal i Göteborg, vilket innebär att 40 % av vår elförbrukning kommer drivas av energi från solpanelerna.

Vad innebär det egentligen att vi ”tillsammans kan göra leveransen grönare”?

- Med tillsammans menar vi att vi alla måste bidra på bästa möjliga vis. I en leveranskedja är vi en av tre parter, och kunden och mottagaren är de andra två som kan påverka till en mer hållbar leveranskedja. Vi ska ta ansvar för att göra leveransen så grön som möjligt, men det kräver också att våra kunder och mottagare ställer krav och gör aktiva val av miljösmarta alternativ.

När vi tillsammans gör detta blir det också lättare att ställa krav på politiker och näringsliv att möjliggöra en snabbare omställning till alternativa drivmedel, för att öka tillgången på förnybart bränsle.

Vi som jobbar med dig Catherine vet att du lever som du lär men om du fick välja ut ett konkret miljötips, vad skulle det vara?

- Tänk på att även det du äter påverkar miljön. Köttproduktion har stor miljöpåverkan - varför inte börja med en köttfri dag i veckan? Eller kanske flera?

Vill du veta mer?