Vi elektrifierar vår linjetrafik i samarbete med Einride

Vi elektrifierar vår linjetrafik i samarbete med Einride

Vi ingår stort samarbete med techbolaget Einride och blir bland de första i Sverige med att ställa om till el i linjetrafik. Omställningen väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra samma sträcka med HVO.

Bring ellastbil
Publicerad 2021-10-14 Senast uppdaterad 2024-03-07
Written by Nina Danielson-Kienast

Satsningen, som är en del av vår ambition att leverera nå netto noll i hela verksamheten innan 2040, omfattar implementering av hela Einrides plattform inklusive sex smarta ellastbilar.

Samarbetet med Einride gör oss till bland de första i Sverige att elektrifiera vår linjetrafik mellan de största städerna. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt.

Hanna Jonasson, nordisk operations director på Bring

– Det här är en del av vårt elektrifieringslöfte och miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

Ellastbil för Bring i samarbete med Einride
Omställningen väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra samma sträcka med HVO.

De sju intelligenta ellastbilarna med släp kommer trafikera bland annat Stockholm, Göteborg och Jönköping med start i augusti 2022. Samarbetet väntas ge en koldioxidbesparing på 78 procent på dessa sträckor. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilar som idag går samma sträckor på HVO (hydrerad vegetabilisk olja). 

Break even i Co2-utsläpp inom ett år

Fordonen är uppkopplade mot Einrides plattform för planering och effektivisering av rutter, energiåtgång och kostnad. Om man räknar från tillverkningen av lastbilarna och den besparing som görs dagligen, kommer Bring nå break even i Co2-utsläpp efter elva månader.

Dela artikel