Framtidsteknologi

Teknikforskning gör Bring redo för framtiden

Bring och moderbolaget Posten Norge rustar för framtiden. På avdelningen Framtidsteknologi, på huvudkontoret i Oslo, utforskas teknik som kan spela en viktig roll för framtidens gröna leveranser och vidareutvecklingen av Bring som hållbart leveransföretag.

Detta glada gäng representerar avdelningen Framtidsteknologi.

Syftet med avdelningen Framtidsteknologi är att göra Bring och moderbolaget Posten Norge rustade för framtiden och skapa kunskap och trygghet för att företagen tidigt kunna ta till sig ny teknik.

– Det är sjukt hur snabbt världen utvecklas runt omkring oss, det kan ibland kännas kaotiskt och nästan omöjligt att hänga med. Därför genomför vårt team Framtidsteknologi praktiska tester och spridning av teknik för att skapa kunskap, intresse och engagemang hos våra kollegor, säger Sven Richard Magerøy Tønnessen, avdelningschef.

De senaste månaderna har teamet, som består av åtta personer, bland annat utforskat hur 3D-printing kan skapa värde i bolagen och hur man kan utveckla applikationer och tjänster utan att använda kodspråk. De har undersökt om VR - virtuell verklighet - kan effektivisera arbetet för Bring och Posten Norges anställda och experimenterat med självgående robotar för "last mile"-leveranser.

VR
VR är ett av de områden avdelningen arbetar med att utforska – både i samband med digitala möten och för användning vid utbildning av bland annat chaufförer. Här testar Drifa Hrund Danielsdottir (t.v.) ett spel som går ut på att stapla paket i en leveransbil, utvecklad av Terje Ballestad (t.h.).

Syftet med projekten är att på ett tidigt stadie lära känna tekniken för att sedan sprida kunskapen till Bring och Posten Norges kollegor – både de som deltar i projekten, men även alla de som någon gång i framtiden kan ha nytta av tekniken.

Ska skapa engagemang och efterfrågan

För att introducera ny teknik vid rätt tidpunkt anser Sven Richard att Bring och Posten Norge behöver tidig tillgång till tekniken, men också att efterfrågan finns inom organisationen.

Med sig i teamet Framtidsteknologi har Sven Richard Magerøy Tønnessen sju personer med helt olika bakgrund.

Vill inspirera och undervisa

Det är en utmaning att nå ut och inspirera så många personer med olika bakgrunder och kompetenser som Bring och Posten Norge består av. Då är det en fördel att teamet består av personer med olika bakgrund.

– Det anmärkningsvärda med mitt team är att det inte består av ett gäng teknologer. Vårt jobb är att lära ut och utbilda människor med olika bakgrund och därför är det viktigt att vi förstår våra användare, säger Sven Richard. Detta är ett team med teknisk expertis, förmågan att lyssna och ge råd, att kommunicera och inspirera.

Tillsammans har Framtidsteknologi erfarenheter som chaufför på Posten, robotingenjör, forskare, samhällsvetare, juridik- och GDPR-expert, konstnär, föreläsare, konsult och galen uppfinnare med eget hemligt labb.

Dela artikel