Vi lyfter begagnathandeln med hjälp av paketboxar

Vi lyfter begagnathandeln med hjälp av paketboxar

Genom vår satsning hoppas vi locka en bred publik till secondhand-shopping och samtidigt främja hållbara konsumtionsvanor inom den cirkulära ekonomin.

Yowhans Tedros framför en paketbox
Publicerad 2023-06-30 Senast uppdaterad 2024-03-07
Written by Nina Danielson-Kienast/Viktor Ginner

Sedan våren 2023 kan man på många publika platser runt om i landet finna Brings paketboxar. För Yowhans Tedros, säljare på Bring, handlar det emellertid inte bara om att maximera utplaceringarna. Han ser det som ett kraftfullt verktyg för att främja återbruk och locka fler konsumenter till andrahandsbutikerna.

Min tanke är att den som handlar på nätet ska hämta ut sitt paket i ett skåp som står i anslutning till en andrahandsbutik. Förhoppningsvis kikar kunden samtidigt in i butiken och ser att mycket går att köpa begagnat i stället för nytt.

Yowhans Tedros

De gröna paketboxarna fungerar som en länk mellan den digitala och fysiska handeln och öppnar upp för spännande samarbeten med olika typer av butiker. Nyligen ingick vi ett samarbete med Stadsmissionen och efter sommaren kommer våra paketboxar finnas på flera av deras adresser.

Samtidigt förs diskussioner med andra secondhand-verksamheter. Förhoppningen är att parallellt kunna knyta till sig kedjornas e-handel och på så sätt öka andelen andrahandsförsäljning även på nätet.

Samarbeten som dessa gynnar inte bara Bring och andrahandsbutiker, men också konsumenter. För privathushåll har intresset för begagnat-shopping ökat markant, vilket rapporterades under våren. Röda Korset kunde till exempel redovisa en ökning på 26 procent i sina butiker mellan 2022 och föregående år.

Den ökande medvetenheten kring hållbar konsumtion stämmer väl överens med Brings mål om minskad klimatpåverkan. Som ett led i vårt arbete om en mer hållbar framtid är vår ambition att bli elektriska på paketleveranser med lätt lastbil i hela Sverige under 2027. Liknande ambitioner finns för terminaler och fastigheter där exempelvis solceller och elektrifiering utgör en viktig del av omställningsarbetet.

Dela artikel