Smarta digitala lås – så kan de förändra e-handeln

Smarta digitala lås – så kan de förändra e-handeln

Med ett smart digitalt lås kan dörren öppnas för budet utan att mottagaren är hemma. Smarta lås kommer att spela en stor roll i framtiden. Både genom att möta den ökande e-handeln och förenkla för kunderna.

Ryggen på två bring-bud i matchande jackor

Någon har hittat favoritprylen på nätet och gör en beställning. När prylen sedan ska levereras måste personen dock gå till ett utlämningsställ. Eller se till att vara hemma när paketet beräknas komma. I bästa fall ställs det utanför dörren. Men med ett smart digitalt lås som mottagaren kan sköta på distans, blir leveransen trygg hela vägen – ända innanför dörren.

– Det innebär att vi kan leverera hem till kunderna större delen av dagen, även när folk inte är hemma. Vi kan leverera på tider med mindre trafik och samköra flera leveranser. Detta ökar flexibiliteten och gör leveranserna mer hållbara, säger Tobias Åbonde, som är ansvarig för konsumentleveranser hos Bring.

”Jagar minuter i vardagen”

Bring har idag ett samarbete med InHome leveransplattformen Glue. Det digitala låset från Glue monteras på insidan av dörren hemma och styrs sedan via en app. Sedan kan man smidigt och enkelt ge leverantören tillträde till hemmet.

– Idag jagar vi minuter i vardagen. Man ska hämta på förskolan, handla mat på vägen och kanske vill man hämta det där paketet. Vi vill effektivisera bort pakethämtningen genom smarta lås. Den tiden som sparas tror vi uppskattas av kunder och konsumenter, säger Tobias Åbonde.

Mognande marknad

I USA erbjuder flera stora e-handlare sedan en tid tillbaka möjligheten till leverans innanför dörren. Carl Johan Grandinson, VD hos Brings samarbetspartner Glue, tror att vi kommer gå mot samma utveckling i Sverige:

– Vi ser redan nu en stor efterfrågan på detta hos våra kunde. Jag tror att acceptansen och tron på denna typ av leverans kommer att öka. Marknaden håller på att mogna och e-handlarna kommer behöva erbjuda möjligheten framöver.

Glue_2_resized

”Krävs nya kreativa lösningar”

Även Tobias Åbonde menar att smarta digitala lås har en viktig funktion i framtidens leveranser:

– Generellt ser vi en kraftigt ökad e-handel och ökat antal paket till mottagarna. För att kunna möta detta krävs det nya kreativa lösningar som ger oss möjligheter att leverera större delen av dagen. Därför kommer smarta lås spela en större roll i framtiden.

Ny teknik och digitala lösningar får ofta snabbt genomslag i storstäderna. Men Tobias tror att digitala lås har ännu större nytta på landsbygden:

– Många jobbar ganska långt från hemmet. Då är det en väldig fördel att kunna släppa in chauffören istället för att behöva åka hela vägen hem.

Så fungerar Brings inleverans med Glue

  • Båda företagen har ett gemensamt system där kunder med Glue har möjlighet att beställa leverans hem, som sker via Bring.
  • Mottagaren ger tillgång till Brings chaufför genom Glues app.
  • Bring-chauffören öppnar dörren via Glue-appen.
  • Kameran i chaufförens mobil slås automatiskt på för att dokumentera leveransen på plats och garantera kundens trygghet.
  • En notis skickas till kunden i Glue-appen när inleveransen är genomförd och dörren låst.
  • Glue-appens kommunikation med låset är krypterad och använder 256-bitars TLS.
  • Det går att öppna dörren utifrån med vanlig nyckel trots att man har monterat ett digitalt lås.
  • Hemmet är försäkrat under leveransen, vilket också ingår i tjänsten.
Dela artikel