Paketskåp – ett leveransalternativ med mindre miljöpåverkan

Paketskåp – ett leveransalternativ med mindre miljöpåverkan

Paketskåp, eller paketboxar som vi säger på Bring, är det nya på marknaden och blir alltmer populärt som leveransalternativ. Det är inte bara ett enkelt och flexibelt leveranssätt, utan även bra ur ett miljöperspektiv. Paketskåp kan faktiskt bidra till en mer hållbar distribution än andra leveranssätt.

Bring paketbox

En rapport från TØI (Transportøkonomisk Institutt i Norge) visar att paketskåp reducerar trafikbelastningen inom e-handeln. Detta då kunderna i allt mindre grad använder bilen för att hämta sina paket från ett paketskåp. Att kunderna väljer att hämta sina paket gående eller med cykel är en viktig del i hur paketboxar, eller paketskåp, kan vara bättre för miljön. 

Enligt en rapport från Trafikanalys så är det till stor del hur kunderna hämtar sina paket från ett paketskåp som avgör vilken klimatpåverkan leveransen har. De vill därför gärna uppmana konsumenter att cykla eller gå vid upphämtning från ett paketskåp samt att man bör planera upphämtning av paket i samband med andra ärenden. 

Våra paketboxar är därför en bra lösning för både klimatet och kunderna, eftersom det gör det enklare att använda benen eller cykeln för att hämta sitt paket. Samt att man kan hämta paketet när man vill, när det passar bäst i livspusslet. 

Innovativ och distributionssparande lösning 

Rapporten från TØI drar slutsatsen att paketskåp är en innovativ lösning som ger fördelar både för nätkunder och miljön. Paketskåpen är leveranslösningen med den lägsta totala trafikbelastningen (mätt i genomsnittliga körda kilometer per paket) jämfört med både leverans till ombud och hemleverans. Detta baserar sig på att både logistikoperatören och konsumenten i genomsnitt kör relativt få kilometer för att leverera respektive hämta ut ett paket i ett paketskåp jämfört med andra leveransalternativ. 

Rapporten pekar även på att kommunerna kan spela en viktig roll i paketskåpens framtid, genom att bestämma och påverka var de finns. Vart paketskåpen är placerade betyder mycket för kundernas resor för att hämta sina paket och kan bidra positivt till det lokala klimatet genom att minska både CO2-utsläpp och belastningen på vägarna. 

Ett bättre leveransval 

Både trendforskare och e-handelsexperter påpekar att den sista delen av transportkedjan, ”the last mile”, kommer att få mycket mer fokus i framtiden. Det innebär att leveranser som genomförs med ett mindre miljöavtryck blir en viktig konkurrensfördel. Paketbox är resultatet av att vår koncern, Posten Bring AS, vill leverera paket med så lite miljöpåverkan som möjligt. Trafikbelastningen i städerna minskar då fler paket levereras till en och samma punkt. De flesta som hämtar sina paket från en paketbox gör det som sagt till fots eller på cykel. När färre paket hämtas med bil leder det till lägre CO2-utsläpp, och påverkar stadsmiljön på ett positivt sätt. 

Vill främja secondhand-marknaden  

Vi arbetar kontinuerligt med att minska vår klimatpåverkan och vill göra det vi kan för att främja mer hållbara insatser. Yowhans Tedros, säljare på Bring, fick nyligen in en fullträff. Tillsammans med Stadsmissionen i Stockholm har han kommit överens om utplacering av Brings paketboxar på ett flertal adresser.

När fler och fler paketboxar placeras ut i anslutning till exempelvis till en secondhand-butik finns det möjlighet att främja mer hållbara konsumtionsvaror och locka fler konsumenter in i den cirkulära ekonomin.

Min tanke är att den som handlar på nätet ska hämta ut sitt paket i ett skåp som står i anslutning till en andrahandsbutik. Förhoppningsvis kikar kunden samtidigt in i butiken och ser att mycket går att köpa begagnat istället för nytt.

Yowhans Tedros, säljare på Bring 

Paketboxarna skapar därmed en koppling mellan digital och fysisk handel. Detta gäller naturligtvis för de flesta typer av butiker, men för Yowhans är det begagnatmarknaden som är hetast just nu. 

Enkelt och smidigt 

Våra paketboxar är placerade i stadsdelar och centrala områden, både inomhus och utomhus, vilket gör att nätkunderna kan hämta sina paket på platser som är praktiska och tillgängliga för dem. De kan också hämta ut sina paket när som helst på dygnet, och behöver inte vänta hemma på leveransen. Detta ger dem möjlighet att planera sin dag mer effektivt. 

Nätkunderna kan även returnera sina paket via alla våra paketboxar. Allt som behövs är en returlabel och Bring Paketbox-appen. Även detta är ett mer klimatsmart alternativ för returer då man enkelt kan gå eller cykla till en paketbox för att göra sin retur, samt i samband med andra ärenden. 

Vårt mål är att fortsätta arbeta för att göra distributionen av paket och varor så enkel, effektiv och med så lite miljöavtryck som möjligt. 

Vill du erbjuda Paketbox som leveransalternativ i din webbutik?

Låt dina kunder hämta sina paket när de vill, 24/7 från en paketbox. En enkel och flexibel lösning som ger nätkunderna ett flexibelt leveransalternativ. 

Dela artikel