Detta vill dina kunder veta om leveransen

Detta vill dina kunder veta om leveransen

8 av 10 kunder kollar upp leveransvillkoren när de besöker en webbutik för första gången. Så här undviker du att kunden lämnar butiken.

Ung man med skägg och jeansskjorta sitter i soffan och ler med en laptop i knät.

E-handeln har exploderat det senaste året och mycket tyder på att många kommer att hålla fast vid sina nya vanor. Men samtidigt som många har fått upp ögonen för e-handelns många fördelar har förväntningarna och kraven på webbutikerna blivit ännu högre.

Erbjuder du inte det kunden vill ha är vägen till en annan webbutik kort.

Lär känna din kund

Kunskap om kunden har med andra ord aldrig varit viktigare än nu. För att ta reda på vad som intresserar nätkunder i Skandinavien genomför Bring regelbundet konsumentundersökningar i samarbete med IPSOS – både kvalitativa och kvantitativa. Vi genomförde nyligen en testshopping i 90 olika skandinaviska nätbutiker samt en enkätundersökning bland nätkunder. Insikten från dessa undersökningar kallas för Bring Research.

Kort om Bring Researchs Testshopping-undersökning

  • Två undersökningar – en kvalitativ och en kvantitativ – genomfördes i samarbete med IPSOS. 
  • Testköp gjordes i 90 skandinaviska nätbutiker, 30 per land. 
  • Webbutikerna fanns i olika branscher och hade olika omsättning. 
  • Köparna gick igenom 56 kontrollpunkter, från startsidan och tills varan hade returnerats och pengarna betalats tillbaka. 
  • Alla testpunkter genomfördes på mobiltelefon. 
  • Webbintervjuer genomfördes med ett representativt urval av skandinaviska nätkunder.  
  • Båda undersökningarna lade fokus på leverans, retur och hållbarhet/miljö genom hela köpresan. 

Enkätundersökningen visar att leveransvillkoren är A och O för skandinaviska nätkunder och att hela 8 av 10 kunder läser igenom dem när de besöker en webbutik för första gången. Med dessa fyra tips ser du till att du ger kunderna den köpupplevelse de vill ha.

1. Gör leveransvillkoren synliga – hela vägen

Leveranspriset är en mycket viktig faktor för 80 procent av kunderna, medan 50 procent av kunderna anser att leveranstiden är mycket viktig.

– Ett gott råd är därför att göra denna information så synlig som möjligt under hela köpresan, säger Kjersti Pedersen, ansvarig för Bring Research.

Testshoppingen visar att 75 procent av webbutikerna hade information om leverans och retur på startsidan.

– Snabb leverans kan vara avgörande för kunden, särskilt om alternativet är en fysisk butik. Därför är det bra att informera om leveranstidpunkten tidigt i processen, till exempel genom att redan på startsidan ge kunderna möjlighet att knappa in sitt postnummer för att se förväntad leveranstid, rekommenderar Kjersti.

Eftersom många kunder börjar sitt köp på produktsidan är det dessutom viktigt att leveransinformationen också finns där så att kunderna inte blir osäkra och avbryter processen för att de måste leta efter information om leverans. Testshoppingen visade däremot att endast 56 procent av webbutikerna hade leveransinformationen på produktsidan.

2. Påminn kunden om gratis frakt

Av de webbutiker som informerade om gratis leverans på startsidan gav 66 procent kunderna en påminnelse under köpresan.  

– Att påminna kunden om att de har gratis leverans – eller hur mycket de har kvar till gratis leverans – kan ge både försäljning och merförsäljning, tipsar Kjersti.

3. Kunden vill ha leveransalternativ – men inte utan information

Valfrihet är viktigt för kunderna och allt fler nätbutiker erbjuder flera leveransalternativ och flera leverantörer. I vår testshopping var fyra olika leveransalternativ vanligast hos webbutikerna.

– Leveransalternativ är jättebra, förutsatt att du är tydlig med hur leveransen går till, understryker Kjersti. Det är väldigt viktigt att kunden förstår vad leveransalternativet innebär. Erbjuder du till exempel hemleverans vill kunden veta när på dygnet varan levereras och om den levereras till dörren eller bärs hela vägen in.

51 procent av webbutikerna som erbjöd hemleverans som alternativ avgav emellertid ingen ytterligare information. Då riskerar de att kunden lämnar butiken.

Läs också: Gör du de här hemleveransmisstagen?

4. Stick ut på orderbekräftelsen

Kom ihåg att även orderbekräftelsen är ett gyllene tillfälle att få kunden att känna sig trygg och nöjd. Det är något som många faktiskt glömmer bort. Testshoppingen visade att 80 procent informerade om leveransmetoden i orderbekräftelsen, men att bara 19 procent informerade om beräknat leveransdatum. 18 procent informerade varken om leveransmetod eller leveransdatum – något som kan göra kunderna osäkra.

– Eftersom leveranstiden är avgörande för hälften av nätkunderna är det smart att informera om beräknat leveransdatum både i kassan och på orderbekräftelsen. Det gör också att du sticker ut i förhållande till konkurrenterna, säger Kjersti.

OBS! Genom att använda Brings API:er kan du enkelt ge kunden ett exakt leveransdatum. Läs mer om våra kostnadsfria lösningar för webbutiker här.

Insikter som kan hjälpa dig att öka försäljningen i din webbutik

Vill du locka så många nya kunder som möjligt under säsongen för presentinköp, och framstå som en gedigen och säker webbutik?

Dela artikel