Så kan en tydlig hållbarhetsprofil ge din nätbutik ökad konkurrenskraft
Visste du att allt fler kunder väljer bort nätbutiker som saknar en tydlig hållbarhetsprofil? Med dessa råd kan du enkelt erbjuda kunden ett grönare köp.
Klimatförändringarna är vår tids utmaning och allt fler vill ändra sitt beteende för att hjälpa planeten i rätt riktning. Det påverkar även våra inköpsvanor.
– Vi ser att marknaden förändras. Konsumenterna handlar mer begagnat och köper fler produkter av hög kvalitet som håller längre. Allt fler föredrar lokalproducerade produkter och kort transportavstånd, och cirkulär ekonomi blir allt viktigare. För nätbutikerna innebär allt detta hårdare konkurrens om kunderna, fastslår Kjersti Pedersen, ansvarig för Bring Research.
Framför allt unga har ändrat sina köpvanor
Bring Research samlar in information om vad som är viktigt för skandinaviska nätkunder genom regelbundna undersökningar i samarbete med IPSOS. Tidigare i år genomförde Bring Research testshopping i 90 olika skandinaviska nätbutiker samt en webbundersökning bland nätkunder.
Kort om Bring Researchs Testshopping-undersökning
Två undersökningar – en kvalitativ och en kvantitativ – genomfördes i samarbete med IPSOS.
Testköp gjordes i 90 skandinaviska nätbutiker, 30 per land.
Nätbutikerna fanns i olika branscher och hade olika omsättning.
Köparna gick igenom 56 kontrollpunkter, från startsidan och tills varan hade returnerats och pengarna betalats tillbaka.
Alla testpunkter genomfördes på mobiltelefon.
Webbintervjuer genomfördes med ett representativt urval av skandinaviska nätkunder.
Båda undersökningarna lade fokus på leverans, retur och hållbarhet/miljö genom hela köpresan.
Undersökningen visar att 6 av 10 nätkunder tycker det är viktigt att nätbutiken har en tydlig hållbarhetsprofil. 2 av 10 har medvetet valt att handla i en butik eller nätbutik för att den hade en tydlig hållbarhetsprofil, och lika många säger att de har ändrat köpvanor det senaste halvåret på grund av ny kunskap om miljö och hållbarhet. Bland dem under 30 år har dubbelt så många, 4 av 10, ändrat sina köpvanor i en mer hållbar riktning.
– Vi ser en tillväxt här och när hållbarhetstänket nu ökar i hela samhället väntar vi oss att köpvanorna kommer att förändras ännu mer framöver, säger Kjersti.
Hjälp kunderna att göra hållbara val
Testshoppingen visar dock att nätbutikerna inte är i takt med konsumenternas hållbarhetsengagemang:
I endast 15 procent av butikerna kunde kunderna välja produkter som beskrevs som hållbara. I 28 procent av nätbutikerna hittade testköparna information om vad dessa butiker gjorde för miljö och hållbarhet, men i 20 procent av dessa fall upplevdes inte informationen som relevant för att göra hållbara val.
Kjersti poängterar att konsumenterna vill ha hjälp med att göra mer hållbara val och då räcker det inte med att servera vaga bilder.
– Det är komplicerat att vara konsument och ha koll på hur man kan göra hållbara val. Därför är det viktigt att nätbutikerna hjälper kunderna med detta. Många lägger stor vikt på vilka planer de har, men dagens konsumenter är mer angelägna om vad de faktiskt bidrar med om de handlar hos dig. Vad gör du för att hjälpa kunderna att göra mer hållbara val när de handlar i din nätbutik?
De butiker som är medvetna om detta kommer att vinna kampen om den ständigt växande marknaden av kunder som vill handla mer hållbart.
Kjersti har följande tips för nätbutikerna som vill ge kunderna en mer hållbar handel:
1. Vidta konkreta åtgärder
Att ta tillvara på det du har, köpa mindre och köpa secondhand är som bekant något av det bästa du kan göra för miljön. Detta är också något som allt fler företag nu börjar inkludera i sin verksamhet, bland annat IKEA, Zalando och Jernia. Zalando har börjat sälja secondhand-kläder i vissa länder och har uttalat att de ska satsa på mer hållbara lösningar. IKEA har öppnat en butik där de köper och säljer begagnade IKEA-möbler, och delar gärna med sig av tips på hur du kan renovera möbler du redan har. Hos Jernia kan du få rabatt om du lämnar trasiga dricksglas, eldfasta formar och stekpannor till återvinning.
– Sådana åtgärder är konkreta och tydliga för mig som konsument – de visar att du faktiskt gör något. Klimatkompensation kan till exempel upplevas som alltför diffus, säger Kjersti.
Hon tror att många nätbutiker är rädda för att anklagas för green washing och säger därför inte så mycket om hållbarhet. Det finns det dock ingen anledning till, menar hon.
– Kunderna uppskattar att du är öppen och transparent om de små steg du gör och att du delar med dig av dina erfarenheter. Det bidrar också till att inspirera andra nätbutiker.
2. Erbjud grönare leveransalternativ
Produkttransporter är ett område som enkelt kan göra handeln grönare. Det är också något som kunderna vill ha: Undersökningen visar att 7 av 10 skulle välja ett grönare leveransalternativ om det kostade lika mycket. Bara 12 procent av nätbutikerna gav dock möjlighet till detta, det vill säga genom att ha med beskrivningar som ”fossilfri”, ”klimatkompenserad” eller annan information om transportörens fordon eller hållbarhetsarbete.
– Detta är information som logistikaktörerna lägger in, men det är nätbutikens IT-system som måste se till att informationen visas i leveransalternativen.
Kjersti Pedersen menar att nätbutikerna måste bli bättre på att visa grönare leveransalternativ i checkouten.
Bring har flera gånger utsetts till den mest hållbara aktören i logistikbranschen och erbjuder allt fler fossilfria leveranser i Norden. Kjersti poängterar att många tror att de grönare leveransalternativen är dyrare, vilket inte är fallet.
– Vi vet att kunderna är priskänsliga. På Bring tar vi varken mer eller mindre betalt för grönare leverans; det är en omställning som sker inom alla våra befintliga tjänster. Genom att välja Bring gör kunden ett aktivt val om grönare lösningar, säger Kjersti.
3. Ge ett grönt sista intryck med hållbara förpackningar
Förutom att transportera varan mer klimatvänligt kan du även packa in den på ett mer hållbart sätt. I testshoppingen fick 25 procent varan i en förpackning som var återvunnen eller på annat sätt mer hållbar.
– Detta ger nätbutikerna möjlighet att ge ett grönt sista intryck och särskilja sig från konkurrenterna.
Ett annat enkelt sätt att minska utsläppen på är att minska antalet returer. Detta är ofta transporter som hade kunnat undvikas om kunden hade fått bättre information innan köpet.
– Det viktigaste du kan göra för att få färre returer är att ge bra produktbeskrivningar och storleksguider, tipsar Kjersti.
Insikter som kan hjälpa dig att öka försäljningen i din nätbutik
Vill du locka så många nya kunder som möjligt under säsongen för presentinköp, och framstå som en gedigen och säker webbutik?