Lokal närvaro fördel i Grekland

Få har missat det ekonomiska kaos som präglat Grekland under de senaste åren. Nödlån och grexit är ord som blivit synonyma med landet. Samtidigt som Grekland är fortsatt pressat syns små tecken på återhämtning på vissa marknader.

Sverige och Norden har en lång tradition av import och export med Grekland. Även om vardagen för många greker fortfarande är orolig ser Bring, med en mångårig närvaro i Grekland, ljuspunkter.

– Vi har sett en återhämtning efter turbulensen som varit och ser en stark efterfrågan på importgods från Grekland till Norden. Det är tydligt efter sommaren och det har hållit i sig fram tills nu, säger Johan Libera, Key Account Manager på Bring.

Det är framförallt livsmedel som ost, frukt, grönsaker, kläder och verkstadsprodukter som importeras till Norden från Grekland. Samtidigt är exporten stor och består bland annat av läkemedel och skogsprodukter. Under 2014 uppgick den svenska exporten till landet till 2,1 miljarder kronor och importen 1,2 miljarder kronor. Det går att jämföra med hur exporten såg ut 2009 då exporten uppgick till nästan fem miljarder kronor.

Skickar du även gods utanför EU och behöver enkla tips och råd kring förtullning? Ladda ner Tullguiden här

Brings lokala kontor i Grekland gör det lättare att att hantera särskilda lagar

Bring har en lång tradition av närvaro i Grekland, ett land som har några mycket turbulenta år bakom sig där både export och import rasade till rekordlåga nivåer. Med två kontor i de grekiska städerna Thessaloniki och Athen får Bring den lokala närvaro som gör det enklare att hantera administration, särskilda lagar och lokala kontakter.

– Vi följer kunderna och i takt med att import och export från Grekland ökar intensifieras även vårt arbete och våra resurser, säger Libera.

Han fortsätter.
– Genom att vi bestämde oss för att stanna kvar under krisen har vi i dag stärkt vår position eftersom vi har kunnat följa utvecklingen när det börjat gå bättre. Det går på rätt håll nu, säger han.

Att transportsektorn, som sysselsätter över 11 miljoner personer i Europa, fungerar är viktigt för ekonomin. Bara i Grekland är transportsektorn en av de viktigaste ekonomiska sektorerna tillsammans med grossist- och detaljhandel samt och hotell- och restaurangtjänster.

Lättare nu än förr att skicka gods inom EU

Johan Libera jämför en transport inom EU med en traditionell inrikestransport i Sverige. Grekland är speciellt på grund av den ekonomiska situationen som skapar utmaningar vid transporter. Men att skicka gods inom EU i dag är avsevärt mycket lättare än förr i tiden, menar han.

– Däremot när det handlar om transporter till exempel länder som inte är med i EU krävs det specifika tullkunskaper. Dels för att reglerna skiljer sig från land till land men även för att det krävs särskilda språkkunskaper, säger Libera.

För många svenska bolag är det av stor vikt att kunna exportera och importera till olika länder, oavsett medlemskap i EU eller inte. Vid export är det extra viktigt att känna till reglerna för just de varorna som exporteras. Särskilda varor har speciella regler som måste uppfyllas innan varan får komma in i exportlandet. Det är där transportören kliver in.

– Som speditör måste man kunna hantera allt detta, så att kundens gods kommer fram så snabbt och smidigt som möjligt. Det är en av våra viktigaste uppgifter, avslutar Johan Libera.

Vill du veta mer?