Så här kommer du igång med tull!

För att förtullningen ska gå snabbt och smidigt behöver du ha koll på både vilka regler och vilken dokumentation som gäller för just dina varor.

Lastfartyg full med containrar

 Läs också: Ladda ner Tullguiden för enkla tips och råd kring förtullning!

Kom igång med tull - 5 snabba tips! 

Använd vår enkla checklista när du ska förtulla dina varor 

 1. Ansök om EORI-nummer 
  Ett EORI-nummer är ett unikt registreringsnummer som används för att identifiera ditt företag inom EU. EORI står för Economic Operator Registration and Identification och du kan ansöka om numret eller kontrollera om du redan har ett på Tullverkets hemsida. 
   
 2. Ta reda på varukoden och tullsats för din vara
  I Tulltaxan hittar du både varukod och tullsats för din vara, den behöver du för att på rätt sätt kunna fylla i dina förtullningsdokument.
   
 3. Kolla upp eventuella import eller exportregler för din vara 
  Det finns import eller exportrestriktioner för vissa typer av varor, exempelvis kan du behöva en licens eller någon form av tillstånd. Vanliga varor som kan omfattas av restriktioner är livsmedel och ekologiska produkter, växter, alkoholhaltiga drycker och elektriska produkter.
   
 4. Fyll i tulldokumentationen
  En vara som ska transporteras utanför EU ska alltid ha en beteckning över innehållet och därmed en faktura bifogad. Vanligtvis är det en handelsfaktura, s.k. Commercial Invoice, som används men för varor man inte betalar eller tar betalt för används istället en Proforma Invoice. Du kan läsa mer om tulldokumentation och ladda ner dokument på vår sida om tull. Du kan även skicka tulldokumentationen elektroniskt som EDI eller via Tullverkets Internetdeklaration (TID). För kunna göra det behöver du göra en ansökan hos Tullverket.
   
 5. Behöver du exportbevis?
  I vissa fall, exempelvis vid temporär import eller export eller begäran om återbetalning av tull vid retur kan du behöva ett bevis på att varorna lämnat EU. Det kan även vara så att Skatteverket eller andra myndigheter av andra anledningar vill se ett exportbevis. För att få detta så skriver du in koden 30400 i fältet ”särskilda upplysningar/kod” i exportdeklarationen. 

Behöver du fler tips och råd gällande förtullning? Ladda ner Tullguiden idag!