Hur firas 17:e maj, Norges folkfest?

Idag firas den suttende mai i Norge med en riktig folkfest, en tradition som går långt bak i tiden. Denna dag firas landets grundlag och självständighet från 1814 efter nästan 300 år med danskt styre. Vi frågade nyfiket vår norska kollega Siri hur ett typiskt firande kan se ut.

Förberedelserna börjar redan kvällen innan med att förbereda maten och, inte minst, med att stryka sin ”bunad”- den traditionsenliga folkdräkt som de flesta har på sig på 17:e maj och som ser olika ut beroende av vilken del av Norge din familj härstammar ifrån. Det tar alltid lång tid, berättar Siri.

Morgonen börjar med en champagnefrukost med familj och vänner där man äter lyxiga pålägg och avslutar med tårta. Därefter fortsätter man ut på stan för firande och för att se ”Barnetoget”, paraden där alla barn i skolålder deltar. Efter barnetoget är det lekdags, exempelvis hoppa säck, potatis på sked och diverse andra lekar och efter det brukar det vara dags för lunch-som oftast är korv och glass. Ett barndomsminne som jag delar med många andra är att 17:e maj är den enda dagen som man får äta hur mycket glass man vill på, säger Siri med ett skratt.

Siri fortsätter: Det är en sådan härlig stämning på 17.e maj, så fort man kommer utanför dörren så möts man av glada människor som hälsar ”Gratulerer med dagen”. Det är som att 17:e maj är hela folkets födelsedag och alla hejar och är glada.

Det stora firandet är på dagen, mot kvällen brukar de flesta runda av, det är ju trots allt en vanlig arbetsdag dagen efter.

Är du nyfiken på den norska marknaden? Ladda ner guiden om att exportera till Norge här!