Säkra transport med mindre klimatpåverkan över landsgränserna

Så säkrar du en transport med mindre klimatpåverkan över landsgränserna

Med en ökad medvetenhet bland konsumenterna kan transporter med lägre växthusgasutsläpp bli en konkurrensfördel för dig med en webbutik.

En Bring chaufför står med ett paket i handen bredvid andra paket på en terminal

– Lyckligtvis har hållbarhet medvind. Och många webbutiker är angelägna om att erbjuda sina kunder hållbara produkter. Men det är lika viktigt att säkerställa en transport med mindre miljöpåverkan, säger Catherine Löfquist, hållbarhetschef på Bring.

För dig som driver ett företag är valet av logistikpartner också avgörande för att du ska kunna lova kunderna leveranser med mindre klimatpåverkan.

Fossilfri leverans i flera nordiska städer

Catherine berättar att man har kommit långt med fossilfria transporter i städerna. Här används ofta eldrivna fordon och cyklar. Utanför städerna är det däremot svårare att få på plats hållbara lösningar, och man jagar och testar därför andra transportlösningar såsom tåg och fossilfria lastbilar.

Även om förutsättningarna varierar lite mellan olika länder bör du ha som huvudregel att fokusera på hållbara transporter, oavsett land.

– Vi undviker också, så långt det går, att frakta varor med flyg mellan de nordiska länderna. Avstånden i Norden är så pass korta att man kan använda sig av landtransport.

– Det är en utmaning att ställa om sig, och vi på Bring har inte alla svaren. Men vi vet att tjänsterna vi levererar är en del av problemet och därmed också en del av lösningen. Vi tror att e-handel och leveranser är här för att stanna och att vi måste hitta bra och mer hållbara lösningar tillsammans.

Så arbetar vi med miljö

Hållbarhetschefens goda råd för transporter med mindre miljöpåverkan i Norden:

  • Välj som utgångspunkt landtransport i stället för flyg. Erbjud enbart flyg när du vill ge möjlighet till expressleverans. Det finns ingen lösning som garanterar en helt hållbar logistikkedja – ännu. Det handlar om att använda det vi har till hands. En logistikpartner som använder exempelvis tåg, biogas eller el i transporten är därför ett bra val.
  • Undersök vilka logistikföretag som erbjuder leveranser med mindre klimatpåverkan lokalt och samarbeta med en av dessa. Många gör redan mycket och allt fler logistikaktörer arbetar med att utveckla mer hållbara leveranslösningar.
  • Ett annat sätt att minska utsläppen och samtidigt säkerställa snabb leverans är att finnas på plats lokalt. Det innebär ett kort avstånd till mottagaren, att flera varor kan skickas samtidigt så att man utnyttjar kapaciteten på bästa sätt och att returer samlas lokalt.
  • Ställ krav på din logistikpartner. En bra idé kan vara att se på era strategiska och taktiska miljömål för framtiden. Utmana dem att säkerställa snabb leverans med minsta möjliga klimatavtryck. Glöm inte heller de viktiga etiska riktlinjerna – har chaufförerna bra villkor och rätt lön?
  • Kom ihåg att dina kunder också har ett ansvar. Gör det enkelt för dem att göra mer hållbara val i din webbutik och ge din verksamhet en konkurrensfördel.

Vi tänker på hållbarhet

Miljöarbete inom logistik är mycket viktigt för oss på Bring. Även om förutsättningarna varierar lite mellan olika länder har vi som huvudregel att fokusera på hållbarhet i vår tjänsteutveckling, oavsett land.

Vi använder oss av transportmedel som drivs med biogas och utvecklar och testar hela tiden nya lösningar för transporter med mindre miljöpåverkan.

Dela artikel