Din ultimata guide vid oväntade händelser

Från strömavbrott till krig: Din ultimata guide vid oväntade händelser

Vet du vad du ska göra om någon del av samhället kraschar? Vi på Bring, som är beredskapspartner till svenska Röda Korset, delar med oss av användbara tips för att du ska kunna förbereda dig hemma och tänka kring olika händelser. Ta del av vår beredskapsguide och gör dig redo för det oväntade.

Bekymrad kvinna med mobiltelefon
Publicerad 2024-02-06 Senast uppdaterad 2024-02-20
Written by Nina Danielson-Kienast

Är du förberedd ifall det skulle bli vattenbrist där du bor eller ett längre strömavbrott? Vad gör du om det blir krig? Vid en kris når hjälpen först dem som behöver den mest. Därför är det klokt att tänka igenom hur du kan klara dig själv i minst en vecka, och helst längre.

Sedan 2018 är Bring beredskapspartner till svenska Röda Korset och hjälper på så sätt till att öka den civila beredskapen när samhällets resurser inte räcker till och behöver förstärkas. För oss är det självklart att vara en del av det samhälle vi verkar i. Att vara beredskapspartner innebär att vara en del av en större gemenskap och att bidra med det man kan för att stärka den civila beredskapen och göra skillnad just när det behövs som mest. Därför vill vi dela med oss av några värdefulla tips som kan göra skillnad vid en stor kris. 

1. Mat och vatten

Det är viktigt att ha några extra grejer i skafferiet som ger dig massor av energi. Matvaror som kan bli klara på nolltid, som inte är superkrävande på vatten, kan käkas rakt upp och ner utan kockkonster och som gillar rumstemperatur. Förse dig själv med hållbara alternativ av konserver och torrmat, som till exempel ris, pasta, hårt bröd, krossade tomater, soppor på burk och torkade linser och bönor. En liten lektion i att hantera vatten kan också vara guld värd; koka vattnet om du är osäker på kvaliteten och förvara ett gäng flaskor eller dunkar i garderob eller förråd. Minst tre liter vatten per skalle och dygn får du räkna med.

Matberedskap.jpg
Ha alltid hållbar mat hemma som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning.

2. Klä dig smart

Ha filtar, sovsäckar och kläder redo för alla möjliga väderförhållanden. Om elen försvinner när det är kallt ute kommer ditt hem kylas ner snabbt. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran och släck alla ljus innan ni somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.

3. Kommunicera utan problem

Vid allvarliga händelser är det avgörande att få viktig information, från framförallt Sveriges Radio P4. Håll dig uppdaterad genom att följa nyhetsrapporteringen och ha en öppen kommunikation med dina nära och kära. I akuta situationer är det viktigt att kunna kontakta räddningstjänst, sjukvård eller polis. Att vara uppkopplad och ha tillgång till rätt kanaler är avgörande för din egen och andras säkerhet. När internet och mobiler sviker är en vev-, batteri- eller solcellsdriven radio din räddning. Information gör en trygg – stay connected, stay safe!

Svart_mobilskärm.jpg
Se till så att du kan hämta information utan hjälp av en mobiltelefon.

4. Ha rätt verktyg i verktygslådan

Ett multifunktionellt verktyg är som en schweizisk armékniv – alltid användbart. Glöm inte tändstickor, en ficklampa, batterier, värmeljus och andra smarta verktyg. Ha koll på var passen och andra viktiga dokument ligger och gör de lättillgängliga.

5. Ha alltid lite stålar på dig

Se till att kunna betala på flera olika sätt. Ha konton i olika banker, kort från olika betalkortsleverantörer och tillgång till mobil betalningslösning, exempelvis Swish. Se även till att ha flera alternativ att identifiera dig elektroniskt. Ifall betalnings- och kassasystem slås ut är kontanter kung. Ha sedlar och mynt för en vecka hemma – gärna i mindre valörer. Tänk på det som din hemliga backup-plan.

6. First aid kit för superhjältar

Fixa ihop en grym första hjälpen-låda med det mest nödvändiga, som plåster, värktabletter, bandage, våtservetter, handsprit och sånt. Ha gärna medicin för en månad hemma ifall det du tar är receptbelagt. Det kan vara din räddning när sjukvården inte är precis runt hörnet. Psst, glöm inte toapappret. Sedan pandemin vet vi alla att det är hett villebråd på rullarna.

Prepping.jpg
Toapapper - check!

7. Var din egen actionhjälte

Har du en plan för vart du ska ta vägen när det kaosar? Öva på evakueringsrutter med vänner och håll koll på nödutgångar i din närhet samt ta reda på vart ditt närmsta skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid. Vid flyglarm ska du genast ta dig till ett skyddsrum eller i nödfall till ett annat skyddande utrymme som källare, tunnel eller tunnelbanestation.

8. Kunskap är makt

Lär dig lite om olika nödsituationer och hur du kan ta kontroll. Om du är först på plats vid en olycka eller en annan allvarlig händelse, ring 112. Även om ditt kontantkort har slut på pengar eller om din mobil saknar SIM-kort fungerar 112. SOS Alarm kan ge dig råd om hur du ska agera på olycksplatsen. Lär dig första hjälpen genom svenska Röda Korsets onlinekurser och delta i lokala aktiviteter och skapa ett nätverk med dina grannar för ömsesidigt stöd när det behövs.

9. Var källkritisk

Det är inte sällan vi möts av vilseledande information, vars syfte är att försöka påverka våra värderingar och hur vi agerar. För att skydda demokratin är det viktigt att vara källkritisk och verkligen fundera över om informationen är pålitlig. Fråga dig själv: Vem ligger bakom informationen, varför finns den, och vem tjänar på att sprida den? Ta reda på hur gammal informationen är och kolla flera källor för att undvika ensidig information och bekräftelsebias. Att vara medveten om dessa aspekter bidrar till en mer ansvarsfull informationshantering.

Dela artikel