Nätbedrägerier nya metoder

Glöm allt du lärt dig om nätbedrägerier – dessa metoder gäller nu

Det räcker inte längre att vara uppmärksam på språket och avsändarens e-post för att upptäcka nätbedrägerier. Kolla här vad du bör se upp med, för att undvika att hamna i bedrägerifällan.

Ung kille handlar på nätet
Publicerad 2023-02-15 Senast uppdaterad 2023-06-30
Written by Nina Danielson-Kienast

– Bedragarna utvecklar ständigt sina metoder och de gamla råden är inte lika bra som de en gång var. Nu ser vi att de använder ett bättre språk och avsändaradresser kan med enkelhet förfalskas. Att förlita sig på detta kan ge en falsk trygghet, säger Tore Orderløkken.

Han är chef för informationssäkerhet på Bring och Posten Norge och vet väl hur bedrägerier på nätet fungerar.

Tore Orderløkken
Tore Orderløkken

Stora och pålitliga varumärken missbrukas gång på gång i bedrägeriförsök. Särskilt inför högtider och speciella dagar, ser vi att antalet bedrägeriförsök ökar rejält.

Anledningen till detta är bland annat att vi just då beställer fler paket på nätet och att fler löper större risk att bli lurade av falska meddelanden om att betala för att hämta ut ett paket.

– Det är enkelt att förfalska e-postadresser, hemsidor och telefonnummer. Samtidigt är det också enkelt att kopiera företagsloggor och liknande för att få det att se så äkta ut som möjligt, säger Tore Orderløkken.

Men bedrägerierna omfattar inte bara förfalskade e-postmeddelanden och sms, men också telefonsamtal. Sms och mejl där kriminella utger sig vara från polisen, har ökat i omfattning.

Håll utkik efter dessa varningssignaler

  • Vill avsändaren att du ska göra något?
  • Frågar avsändaren om ett användarnamn, lösenord, kreditkortsinformation eller liknande?
  • Innehåller meddelandet något akut, som att något dåligt kan hända om du inte gör något – eller någon form av vinst eller fördel för dig?
  • Kontrollera avsändarens adress och länkar: Om de är okända eller speciella bör du vara misstänksam. Men var försiktig: Det är numera enkelt att förfalska en avsändaradress. Att den är eller ser äkta ut, är inte alltid ett tecken på att mejlet eller sms:et kommer från en betrodd avsändare.
ung-tjej-sitter-handlar-på-nätet
Var uppmärksam. Det allra viktigaste för att inte bli lurad av nätbedrägerier, är att vara skeptisk.

Bring ber dig aldrig betala

Mot bakgrund av de många bedrägeriförsök som svenskar utsätts för varje dag har Bring förberett sidor med råd och vägledning mot nätbedrägerier.

Vi skickar aldrig ut sms eller mejl där vi ber dig betala för spårning eller liknande. Om du får ett mejl eller sms från ”Bring” som ber dig följa en länk för att logga in för att betala, bör varningslamporna tändas. Klicka aldrig på en länk som du misstänker är en bluff.

Om du får ett oväntat eller konstigt e-postmeddelande, eller annan förfrågan, är det en bra idé att tänka efter två gånger innan du klickar eller handlar.

Skydda dig online

  • Använd tvåstegsinloggning där det är möjligt.
  • Skapa långa och unika lösenord för alla nättjänster du använder. En bra idé är att använda dig av ett digitalt verktyg för att lagra och hantera lösenorden på ett säkert sätt.
  • Vi identitetsstöld kan ditt personnummer att missbrukas. Genom att spärra dig från kreditprövning minimerar du riskerna.
  • Gör regelbundna uppdateringar på antivirusprogram och annan programvara på din dator.
  • Vid misstänksamma sms och mejl – besök företagets webbsida och logga in därifrån, istället för att klicka på osäkra länkar.