Fem smarta onlineköp för en enklare vardag

Fem smarta onlineköp för en enklare vardag

Det blir allt mer vanligt att den dagliga konsumtionen av förbrukningsvaror sköts online. Fördelarna är många. Det går snabbt, är smidigt och enkelt och i många avseenden ett bra miljöalternativ. Här följer tips på hur du gör vardagen enklare och kanske också mer miljövänlig med smarta onlineköp. Så får du tid över till viktigare saker.

Publicerad 2021-09-23 Senast uppdaterad 2024-02-22
Written by Nina Danielson-Kienast

Du har en lucka på trettio minuter mellan gympasset och tvättstugetiden. Där ska du klämma in både en sväng till mataffären och apoteket. Proseccon som är tänkt som helgens gå bort-present får vänta till en annan dag – det är en omväg till Systembolaget. På vägen hem går en papperskasse sönder i spöregnet och du kommer på att du har glömt köpa tvättmedel. Ungefär så kan det se ut. Vardagar är ofta stressiga, med lämning, hämtning, inköp och andra måsten som ska rymmas inom en tidsram. Att ta sig till butiken, plocka på sig alla varorna och sedan ta sig tillbaka hem kan trots bra planering ta några timmar.

Men det går att förenkla dagarna och på köpet göra de grönare. Det krävs bara en liten portion planering och några klick med mobilen för att du sen ska ha tid över till annat. Och genom att hoppa över de där korta bilturerna, för att istället låta dina varor samköras med andra personers varor, gör du något positivt för klimatet. Det kan tyckas vara en liten sak, men det är just de där små sakerna vi gör i vardagen som i slutändan spelar roll. Det är summan av allt som räknas, glöm inte det. Så här kommer de – några life hacks för hur du spar in tid, pengar och miljö!

 

 1. Kläder. Ha dina mått nedskrivna och mät dina barns fötter innan du sätter igång. På nätet finns ett mycket större utbud och fler möjligheter till inspiration och kap än i fysiska butiker. Är en vara slutsåld i en e-butik så finns den några sekunder bort i en annan e-butik. All den nyvunna tid du plötsligt skaffat kan du ägna åt till exempel några partier Yatzy, eller kanske starta igång en bokcirkel.

  Kille beställer på nätet
  Med några knep kan du förenkla dagarna genom att göra dina inköp på nätet.

   

 2. Vin. På vissa vinaktörers hemsidor kan du handla online. På så vis kan du planera dina middagar och inköp med bättre framförhållning. På köpet kanske du räddar axlar och rygg från onödig belastning, smart va? Du kommer heller aldrig mer behöva stå i någons trappuppgång och skämmas över din sorgligt inslagna gurkkaktus med gelehallon. Med god planering finns smarta alternativ! Bonustips: ägna den tid som blir över till ett gympass. Kanske för att bygga upp axlar och rygg eller vad vet vi.

  Grön Bringbil utanför fönster
  Var köper du en badkarsmatta i naturgummi? På nätet förstås!

   

 3. Mat. Vare sig du beställer matkasse eller gör ett egenkomponerat matinköp spar du tid. Maten levereras till din dörr och du slipper trängas och svettas bland konserver och kundvagnar. Dessutom är det himla skönt med en redan förbestämd veckomatsedel. Inga djupa tankeveck eller hetsiga samtal förbrukas över vilken rätt som snabbt ska inhandlas och lagas, bara kör!
   
 4. Prenumerationer. Vi har ofta en tendens att glömma fylla på de förbrukningsvaror som vi ser som självklara. Som bara finns där hemma utan en minsta tanke på deras existens – förrän de är slut. Numera finns mängder med sådana grejer du kan prenumerera på, som till exempel dammsugarpåsar, vitamintillskott, linser till ögonen och rakhyvlar. Och valfriheten på hur ofta varan ska levereras är stor. Varje månad, eller kanske var sjätte? Valet är fritt!
   
 5. Övrigt. Vart köper du en badkarsmatta i naturgummi? Eller en vattenfontän i stengods till din katt? En sån där manick som tar bort noppor på din finkofta? På nätet förstås. Eller så kan du irra runt i timmar på stan utan tydligt mål, du väljer själv vad som passar. Google is your friend och din karta rakt in i specialbutikerna.
Dela artikel