Handla hållbart på nätet

Handla hållbart på nätet – går det?

Shopping på nätet har under de senaste åren vuxit explosionsartat och i takt med det ställs allt tydligare krav från konsumenter på gröna leveranser och smarta hållbara köp. För oss är det viktigt att våra leveranser hem till dig görs med så lite klimatpåverkan som möjligt. Men för att onlineshopping ska anses vara hållbart i alla led, behöver även du som nätkund göra medvetna val.

Kvinna bär på paket.
Publicerad 2021-09-10 Senast uppdaterad 2024-02-22
Written by Nina Danielson-Kienast

De senaste tio åren har näthandeln vuxit stadigt. Pandemin, med hemmakontor och distansering som följd, har bidragit med nya rekordsiffror som fortsätter att öka. Idag beställer varje nordisk nätkund i snitt sex paket per år på nätet och innan 2025 förväntas den siffran ha stigit till 21 paket*. Men med nya vanor ställs också nya krav. Till exempel på hållbar e-handel och hur vi kan leverera varorna så miljövänligt som möjligt. Det tycker vi är superbra. Men går det att handla hållbart i alla led? Ja, det går! Här följer sex enkla tips för en medveten och klimatsmart shopping på nätet.

Handla produkter som håller

Bra kvalitet kostar ofta mer, men då får du en produkt som håller längre, vilket är bra för miljön. Bra kvalitet kan även handla om att välja rejäla materialval som håller över tid, men inte kostar mer att köpa in.

Kolla efter miljömärkningar

Jämför hur bra produkterna är för miljön och välj de som är mest miljövänliga. Till exempel vitvaror med bra energiklass, FSC-märkta träslag och kläder tillverkade av återvunnet material eller märkta med GOTS och OEKO-tex.

Handla lokalt

Närproducerat betyder också kortare fraktväg. Undvik därför att köpa produkter från nätbutiker som ligger i till exempel Kina eller USA, som har fraktats med fartyg och flyg. Välj de som är baserade i Sverige, eller ännu hellre företag som producerar inom landet eller Europas gränser.

Undvik returer

Fria returer är en stor klimatskurk. Många köper olika storlekar av samma plagg och skickar tillbaka det som inte passar. Men istället kan du ha dina centimetrar redo och jämföra dem med måtten i nätbutiken. Mät kroppen, dina kläder i garderoben, eller innersulan i dina mest perfekta skor. Då vet du att det kommer att passa.

paket_hemma
Går det att handla hållbart på nätet?

Handla bara saker du behöver

Det bästa sättet att minska klimatpåverkan är att undvika onödiga köp. Skillnaden ligger i vad man behöver och vad man villhöver. Fundera på om du verkligen behöver den där nya gadgetmanicken och försök att inte dras med bara för att en butik har ett spännande erbjudande. Alla onödiga köp är dåliga för miljön – även om sakerna är miljövänligt framställda.

Handla från nätbutiker som tänker på miljön

Håll utkik efter de nätbutiker som bland annat erbjuder hållbara leveranser, reducerar energiförbrukningen i sitt logistikcenter och återanvänder emballage. Och välj gärna Bring i checkouten nästa gång du handlar något på nätet. Då kommer paketet hem till dig på ett snabbt och smidigt sätt - med klimatet i åtanke.

 

 

*Källa: McKinsey Research 2019.

Dela artikel