– För att ta oss dit finns det inte bara en väg, vi måste se på många lösningar. Vi behöver förutom att ställa om även driva på utvecklingen och titta utanför den “vanliga” fordonsindustrin. Inzile är ett utmärkt exempel på detta. Att vi dessutom stöttar svensk fordonsutveckling inom ett nytt område är positivt, säger Catherine Löfquist, hållbarhetschef på Bring.
– Vi har varit i kontakt med Inzile i drygt ett år och gillar varandras miljöfokus, säger Klas Bratt, produktionsutvecklare på Bring. Vi tror och hoppas att samarbetet kommer bidra till att påskynda utvecklingen och omställningen till fossilfria leveranser.
Nya typer av fordon
I städerna jobbar vi mycket med att det ska vara fossilfritt. Där är luftkvaliteten ett stort problem, vilket gör att det är viktigt att använda nya typer av fordon och leveranssätt i stadskärnorna. Vi måste hitta lösningar som både kunder och konsumenter känner sig trygga med, och har därför valt att ta hjälp av ny teknik för att utveckla detta, som Inzile och deras elbilar.
– För att hitta fordon som uppfyller de hårda miljökraven kan man inte bara vända sig till de traditionella biltillverkarna. Det är positivt och spännande att det kommer nya företag inom fordonstillverkning, såsom Inzile, säger Catherine Löfquist.
Inzile har unika fordon och ett unikt koncept. Genom att investera i företaget får vi möjlighet att både påskynda och påverka utvecklingen av nya eldrivna transportfordon anpassade efter kundens behov och kan påverka releaser av nya fordonsmodeller.
– Vi kan påverka lastkapacitet, räckvidd, hastighet för fordonet och utseende. Det är en styrka, förklarar Klas Bratt.
Första fordonet levereras i sommar
Inziles lätta lastbil PRO4 är helt eldriven. Fordonen är robusta elektriska arbetsfordon som klarar klimatet i Norden väl då de är skapade för transporter i närmiljöer i både varma och kalla temperaturer (ner till -30 grader).
I första skedet har Bring beställt fem fordon från Inzile, varav de första kommer att rulla redan i sommar. Till en början kommer vi att använda Inziles fordon för lätta hemleveranser, innanför tullarna och i närförorter i Stockholm. Sedan ska detta vidareutvecklas till större geografiska områden och större hemleveranser, såsom möbler och vitvaror.
Ett viktigt steg för vårt hållbarhetsmål
Att jobba med hållbarhet är att jobba med förändringsarbete. Vi är en del av problemet men vill även vara en del av lösningen.
– Det är ingen spikrak väg, den är ganska krokig. Ibland går det bra och ibland kör man nästan i diket. Men det är viktigt att inte bara se svårigheterna, utan även att lägga energi på att se möjligheterna, avslutar Catherine Löfquist.