Handla säkert på nätet

Handla säkert på nätet

E-handeln växer stadigt just nu i takt med att allt fler väljer att handla på nätet. Tyvärr innebär detta att antalet bedrägerier också ökar. Därför är det väldigt viktigt att man är försiktig när man handlar på nätet.

En leende man sitter framför datorn, och kikar på sin mobiltelefon samtidigt

Det finns några enkla åtgärder du kan vidta för att minska risken för bedrägeri. Här kommer fem hjälpsamma tips:

1. Granska din transaktionshistorik ofta

Vänta inte på att ditt kontobesked eller faktura ska komma i slutet på månaden. Kontrollera hellre din transaktionshistorik då och då, framför allt under populära shoppingperioder när det handlas mycket på nätet. Var uppmärksam på köp som du inte känner igen när du läser igenom din transaktionshistorik. Om du ser ett sådant, kontakta din bank direkt.

2. Se upp för phishing-mejl

Ibland kan det vara svårt att hålla koll på alla butiker du har handlat i och alla köp du har gjort. Detta känner även bedragarna till. Var därför uppmärksam på att du kan motta fler så kallade phishing-mejl än vanligt i din inkorg under dessa perioder.

Med phishing-mejl försöker hackers få tag i din personliga information, såsom kortuppgifter, användarnamn och lösenord. Se därför upp för opålitliga mejl som påstår att det har blivit ett problem med ett köp du nyligen gjort hos en nätbutik eller som påstår att det har blivit ett problem med ditt kort. Var mycket uppmärksam om ett mejl ber om din personliga finansiella information, lösenord och/eller användarnamn för problem relaterade till ett köp eller en betalning på nätet. Är du osäker - ta kontakt med företaget som ser ut att ligga bakom mejlet för att se om de verkligen har skickat detta. Läs mer om vad du kan göra för att upptäcka falska mejl och SMS.

Kvinna framför dator shoppar på nätet

3. Handla endast från webbutiker som du känner till och litar på

Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant så är det nog tyvärr så. Det finns många nätbutiker som påstår att de har mycket bra varor till försäljning för fyndpriser. Ta dock det säkra före det osäkra och handla endast från webbutiker som du känner till.

Om du hittar ett väldigt bra erbjudande hos en webbutik som du aldrig har hört talas om – gör lite research först för att se om det är en riktig webbutik som du kan lita på. Läs butikens omdömen och feedback från andra kunder. Var dock uppmärksam på falska omdömen. Om det har kommit in flera stycken positiva omdömen under en kort period så bör du ta en funderare om de är sanna eller inte.

4. Uppdatera dina antivirus- och operativsystem

Se till att du har alla de senaste uppdateringarna för dina antivirus- och operativsystem. Det gör att din dator är mer skyddad från malware (skadliga program), spyware och spamware som bara väntar på att infektera en kundkorg hos en webbutik. Se även till att du använder den senaste versionen av din webbläsare. Webbläsaren uppdateras regelbundet för att ta bort säkerhetsproblem i mjukvaran som kriminella på nätet kan utnyttja.

5. Kolla upp säkerhetscertifikaten för webbutiken du handlar från

Handla endast från hemsidor som har krypteringsteknologier som skyddar din personliga information, så som SSL (Secure Sockets Layer) och HTTPS protokoll (S:et står för ”Säker”). Du ska kunna se en ikon av ett hänglås bredvid webbadressen – när du klickar på den ska ett säkerhetscertifikat för den sidan öppnas. Om inget sådant öppnas kan det betyda att sidan är falsk och du bör stänga ner den.

Om du följer dessa fem tips så minskar du risken för bedrägerier och kan känna dig tryggare när du handlar på nätet.

Dela artikel