Vad är skillnaden på tredjepartslogistik (3PL) och fulfilment?

Vad är skillnaden mellan tredjepartslogistik (3PL) och fulfilment?

Kärt barn har många namn och så är det även inom logistik. Låt oss nu reda ut den återkommande frågan gällande tredjepartslogistik/3PL vs. fulfilment. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två och hur passar Shelfless in i det hela?

En kvinna jobbar på ett lager

Tredjepartslogistik (3PL) och fulfilment är båda begrepp som förekommer frekvent när det pratas om att outsourca, eller utlokalisera, sin logistikverksamhet. Fulfilment är ett vanligt ord att använda om tredjepartslogistik inom e-handel, men vilka delar är det som egentligen skiljer begreppen åt?

Tredjepartslogistik

Tredjepartslogistik (även kallat 3PL eller TPL) innebär att ett företag utlokaliserar delar av eller hela sin lager- och leveransverksamhet till ett annat företag. Det inkluderar som minst varumottagning, lagring av varorna och ibland även olika former av utskick av varor.

Fulfilment

Fulfilment är i många sammanhang synonymt med tredjepartslogistik och är ofta det begrepp som förekommer inom internationell e-handel. I begreppet "fulfilment" ingår vanligtvis något mer än tredjepartslogistik, även om det ofta används synonymt. Fulfilment inkluderar i regel fler tjänster än tredjepartslogistik, ofta både lagerverksamhet och distribution och utöver det ett antal tilläggstjänster.

Kort sagt kan man säga att fulfilment är tredjepartslogistik för e-handlare och erbjuder tilläggstjänster som skapar mervärde för dig som kund.

Kom igång med fulfilment med hjälp av Shelfless

Shelfless är vår fulfilmentlösning som erbjuder en totallösning för din logistik och är något mer än någon som du bara outsourcat ditt lager till. Allt för att du ska lyckas ännu bättre med din logistik, jämfört med om du hade ansvarat för den helt själv. Genom Shelfless tillför vi mervärde för din verksamhet på flera olika sätt, genom hela kundresan. Vi tar hand om logistiken från att din kund klickar hem en vara i din nätbutik till att den har levererats. Vi tar även hand om eventuella returer. Från klick till leverans med andra ord!

Shelfless kan alltså erbjuda dig något mer än en vanlig 3PL-aktör kan.

Vill du veta mer om Shelfless?

Ta kontakt med oss så kan vi berätta varför fulfilment är den perfekta lösningen för din nätbutik.

Dela artikel