Bli en miljöhjälte – säg nej till onödiga returer!

Vi handlar på nätet som aldrig förr och många av de produkter vi köper skickar vi också tillbaka – med onödiga transportutsläpp som följd. Returleveranser har blivit en av vår tids största miljöbovar. Men kan vi påverka, dra ner på våra returer och på så vis också bidra till en bättre värld?

Ung tjej packar upp kläder ut ett paket.
Publicerad 2022-03-29 Senast uppdaterad 2023-06-30
Written by Nina Danielson-Kienast

En av de största utmaningarna vi som logistikföretag ständigt står inför är mängden returnerade varor. Returer kostar, men framför allt orsakar det fler fordon på vägarna, som i sin tur resulterar i onödiga utsläpp.

Enligt prognos gjord av Postnord prognos handlar svenskar på nätet för 88 miljarder kronor per år*.

I genomsnitt skickar vi tillbaka 20 procent av alla våra onlineköp, medan det i fysiska butiker bara är omkring nio procent som återlämnas. Inom specifikt modebranschen ser det ännu värre ut. Hos vissa klädbutiker på webben returneras 50 procent av försäljningen, vilket innebär att varannan såld vara kommer tillbaka.

kille_beställer_på_nätet
Hur ska man tänka kring returer?

Våra returer färdas lång väg

Idag har hemmet blivit ett provrum. För att hitta rätt storlek eller den perfekta färgen beställs det hem betydligt fler plagg än man avser att behålla. Man gör det för att det är enkelt och det kostar oftast ingenting att skicka tillbaka.  

Men vad som inte alltid framkommer är att många returnerade produkter – i synnerhet kläder – har en lång resa framför sig innan de är tillbaka på marknaden. Om de ens kommer dit. Varorna måste kontrolleras, hanteras och återförpackas innan de får säljas på nytt. Vissa större företag har särskilda lager som hanterar returnerade varor. Andra kontrakterar ofta ut hanteringen till utlandet.

Dina val påverkar

För att minska antalet returer ställs höga krav på nätbutikerna. Eftersom konkurrensen är hög är det sällan det tummas på den kostnadsfria returen. Men i stället arbetar många företag aktivt med att tydliggöra beskrivningen av produkterna. Förutom en detaljerad text läggs mycket krut på bilder, videos och tydliga storleksguider.

Men ansvaret kan också ligga hos kunden. Dina shoppingvanor kan påverka. Du kan alltså genom dina aktiva val minska på utsläppen och på så vis påverka vår planets mående till det bättre. Coolt ju! Men, hur funkar det?

Ehandel
Du kan göra aktiva val och bidra till minskade utsläpp.

Din guide till att bli en miljöhjälte

  • Om du är osäker på vilken storlek som passar dig – mät dina fötter, mät längd och omkrets på armar, ben och midja. Ha måtten redo när du ska beställa.
  • Läs noga igenom beskrivningen av varan. Står det att den är liten i storleken? Välj då en storlek större än vad du brukar ha.
  • Googla på varan, sök på hashtags, jämför. Finns det andra som har samma tröja? Finns bild? Sitter den bra och är färgen densamma som bilderna i nätbutiken?
  • Läs recensioner, jämför med andra liknande varor. Kanske hittar du något ännu bättre, eller blir övertygad om att ditt ursprungliga val är rätt köp.
  • Fundera på om du verkligen behöver göra en beställning.
  • Om du fortfarande är osäker – besök en fysisk butik.

 

* Postnords E-barometern Årsrapport 2021 

Dela artikel