Är du osäker på hur mycket din vara kommer att kosta i tull och skatt när du handlar online från utlandet? Här ger vi dig svaren på några av de viktigaste sakerna du bör veta innan du handlar på nätet från utländska butiker.
Publicerad2023-02-09Senast uppdaterad2023-06-30
Written by Nina Danielson-Kienast
Det är enkelt att shoppa online. Det tycker i alla fall hela 97 procent av alla svenskar under 40 år, vilket vi får säga är en rätt övertygande siffra. I princip allt går att köpa, det är lättillgängligt och det går oftast snabbt att få hem det man har beställt.
Men ibland kanske produkten du är ute efter inte finns att köpa i Sverige. Och då gäller det att tänka till. För när du lämnar landets gränser i den digitala världen gäller andra köpregler de svenska.
Handla inom EU
När du handlar inom EU har du en ångerperiod på minst 14 dagar. Om nätbutiken tydligt vänder sig till svenskar, med svenskt språk eller priser i kronor, gäller svenska konsumentköplagen oavsett i vilket EU-land företaget finns. Alla varor är tullfria inom EU. För alkohol och tobak tillkommer svenska punktskatter.
Tips: Vissa europeiska nätbutiker låter dig välja valuta – till exempel euro eller krona. Aktuell valutakurs kan göra att du sparar några procent av priset, om du väljer rätt.
Handla från Storbritannien efter Brexit
Storbritanniens utträde ur EU har landat i ett handelsavtal som började gälla den 1 januari 2021. På det stora hela har man kommit överens om att upprätthålla ett högt konsumentskydd och att myndigheter på bägge sidor ska samarbeta.
För dig som konsument i Sverige finns det några saker som är bra att känna till:
Om du handlar på nätet från en brittisk webbsida som riktar sig mot svenska konsumenter (sidan är på svenska eller priserna anges i svenska kronor) gäller svenska regler. Det betyder att du har 14 dagars ångerrätt och 3 års reklamationsrätt.
Om du handlar från en brittisk webbsida som inte riktar sig mot svenska konsumenter gäller brittisk lagstiftning. I dagsläget är lagstiftningen i Storbritannien väldigt lik den svenska, men det kan vara bra att ta reda på vad som gäller innan du gör ett köp.
När du handlar från Storbritannien måste du betala importmoms på din vara.
Handlar du för mer än 1600 kronor kan du behöva betala tullavgift. Men om säljaren kan försäkra att produkten har sitt ursprung från Storbritannien går det att slippa den avgiften.
Handla från övriga världen
Om du köper något utanför EU tillkommer svensk moms. Var medveten om att en tullavgift också ofta läggs på, men du slipper alltid tull om paketets värde inklusive frakt är mindre än 1 500 kronor. Tullen beräknas på varans värde och fraktkostnad och utifrån den summan beräknas sedan momsen.
Köper du från USA tillkommer så kallad sales tax, som är motsvarigheten till vår moms. Den skiljer sig mellan delstaterna och påslaget syns ofta först när du ska betala i checkouten.
Tips : På Tullverkets hemsida kan du räkna ut avgiften för din importerade vara.
Konsumenträttigheter när du handlar utanför EU
Om du handlat från ett land utanför EU är det inte säkert att du skyddas av EU:s konsumentlagstiftning.
Om företaget vänder sig till svenska konsumenter är det svensk lagstiftning som gäller. Ibland vara svårt att avgöra om en webbplats vänder sig till konsumenter i Sverige, men några saker som bör betyda att svensk lag gäller är att:
Webbsidan är på svenska
Du kan betala i svensk valuta
Det finns telefonnummer till företaget som startar med +46
Bokstäverna efter den sista punkten i webbadressen är se.
Om svensk lag gäller
Om svensk lagstiftning gäller kan du ha rätt att ångra din beställning. Du har även rätt att reklamera varan om den är felaktig.
Andra smarta tips hur du handlar säkert och effektivt från utlandet
Kolla leveransvillkor och skatter: Se till att du förstår leveransvillkoren och eventuella tull- eller momsavgifter innan du gör din beställning.
Jämför priser: Kolla noga priset på samma vara från flera olika nätbutiker, för att säkerställa att du får bästa möjliga pris.
Läs recensioner: Recensioner från tidigare kunder kan ge dig en uppfattning om butiken och varans kvalitet.
Använd säker betalning: Se till att nätbutiken erbjuder säkra betalningsmetoder, som exempelvis kreditkort eller PayPal, för att skydda din privata information.
Spåra din leverans: Följ ditt paket och se till att du har all den information du behöver för att hämta ut den så fort den anländer.