Hur ser framtidens leveranser ut?

Hur ser framtidens leveranser ut?

Paketvolymerna växer som aldrig förr och med det dyker nya utmaningar upp. Hur ska vi som leveransföretag lyckas leverera paket till så många? Hur kommer leveranserna hem till dig att se ut i framtiden och vad behöver vi göra för att kunna möta den ökade efterfrågan?

En drönare i regi av Bring
Publicerad 2022-01-21 Senast uppdaterad 2024-02-23
Written by Nina Danielson-Kienast

Vi på Bring jobbar ständigt med att förbättra och utveckla vårt hållbarhetsarbete, för att vi ska kunna fortsätta leverera hem till dig på ett så grönt och effektivt sätt som möjligt. Vi strävar efter att ligga i framkant när det gäller innovation och nya lösningar som inte bara är bra för dig, men också för vår planet och för framtiden.

Det kan till exempel handla om att vi ingår samarbeten som bidrar till att minska våra utsläpp. Eller att utveckla och lansera nya tjänster, som får din vardag att bli något enklare och förhoppningsvis också grönare.

I takt med den snabba utvecklingen vi ser inom teknik och digitalisering ökar också e-handeln. Antalet paket som beställs på nätet ligger i en ständigt uppåtgående kurva och vi behöver finna nya lösningar för att kunna leverera så snabbt, effektivt och hållbart som möjligt. Men hur?

Idag finns redan flera olika leveransmetoder. Du kan välja att få ditt paket levererat till din hemadress – vare sig du är hemma eller inte. Du kan få varan skickad till ditt närmsta ombud och i vissa fall till en paketbox. Men när den höga efterfrågan höjs ytterligare måste vi följa med och utvecklas i samma takt.

Bringbil laddas på terminal
Vår satsning på elfordon växer ständigt.

Många talar om att nästa steg kan bli paketboxar eller paketutrymmen i fastigheten du bor i. Redan nu finns stationära leveransboxar nära bostäder, just för att du ska kunna hämta, lämna och returnera ditt paket snabbt – det ska gå smidigt och ske på gångavstånd. En annan idé är mobila paketboxar, som placeras i närheten av din bostad, på till exempel en parkeringsplats. Boxen körs ut med elfordon och du får sedan en kod för att kunna hämta ut ditt paket under en viss tid. 

Men något som länge har varit på tapeten – och faktiskt har testats i mindre skala och redan används på några håll – är drönare. Fördelarna med drönarleveranser är bland annat att de är energisnåla och billiga. Man tror också att drönare skulle möjliggöra snabba individanpassade lösningar där varorna inte behöver grupperas utan istället snabbt kan förflyttas direkt från ett lager och hem till dig. Tanken är att drönare ska kunna fungera i glesbygd, där det inte finns mycket annan trafik som kan störa.

Drönare flyger över norskt landskap.
En drönare i regi av Bring, på testflygning i Norge.

En annan automatiserad leveransmetod är små robotfordon. För bara några år sedan uppfattades dessa halvmeterhöga rullande kuber som ren science fiction, men kommer enligt många forskare bli allt mer vanligare. Precis som en robotdammsugare lär sig roboten att navigera och stanna vid hinder och när den når sin destination plockar mottagaren upp sitt paket genom att följa instruktionerna på en skärm.

Både när det gäller drönare och små robotar är vi redan där. I framtiden. Det sker nu, det utvecklas och blir allt vanligare. Frågan är i vilken utsträckning, i vilken takt och om vi kommer att se någon ytterligare lösning för effektiva, automatiserade och hållbara leveransmetoder.

Dela artikel