Mer klimatvänlig jul

Hur gör vi julen mer klimatvänlig?

Under juletider kan det ibland vara svårt att frossa i festligheter och samtidigt tänka hållbart. Balansgången är inte enkel. Men det går att göra medvetna gröna val.

Kvinna shoppar online framför öppen brasa.
Publicerad 2022-11-18 Senast uppdaterad 2024-03-07
Written by Nina Danielson-Kienast

En liten handling är ofta en god start. För det är bättre om vi är flera som gör något litet, än inget alls. Vi tror att vi kan påverka och förbättra förutsättningarna för vår planet, om vi är många som jobbar mot samma mål. 

Som nu under julen, till exempel. I många hem slängs både papper och snören ihop med övriga sopor. Men om vi i stället skulle återvinna julpappret bland kartonger, skulle vi för varje kilo papper minska koldioxidutsläppen med ett och ett halvt kilo.

slå_in_paket_i_tyg
Hållbara julklappar inslagna i hållbart material är de bästa klapparna.


Ett annat hett tips är att använda andra material att slå in klapparna i. Som till exempel tyg, tidningspapper, baksidan av en papperspåse och tygband, som går att återanvända år efter år. Med lite fantasi kan det bli riktigt vackert!

Två juklappar inslagna i linnetyg
Det finns många hållbara alternativ till papper för paketinslagning.

Julen sägs ofta vara ljusets högtid, men det är även matens högtid. Om vi bytte ut några skivor julskinka och prinskorvar mot gröna alternativ, skulle vi minska klimatutsläppen med över 70 procent. Glöm inte heller att ägna en tanke åt matsvinnet. Planera smart!

svenskt_julbord
Genom att byta ut några skivor skinka mot något grönt alternativ, minskar du på klimatutsläppen.


Konsumtionen av julklappar ser ut att, åtminstone i år på grund av det ekonomiska världsläget, bli ett trendbrott. I stället för en slit-och-släng-pryl som garanterat går sönder inom en vecka sker det nu i större utsträckning en mer medveten konsumtion. Något meningsfullt, i bra kvalitet, trä före plast och något som verkligen används, står högt upp på mångas önskelista. Kanske även en sak som inte fraktats långväga med fartyg och flyg?

Vi är fullt medvetna om att vi som leveransföretag är inte perfekta när det kommer till att lämna avtryck på vår planet. Vi är en del av problemet, men vi vill också vara en del av lösningen. Vi jobbar ständigt med att förbättra och utöka våra hållbara leveranser. 

Bring har som ambition att bli elektriska på paketleveranser med lätt lastbil i hela Sverige under 2027. Vi har en tydlig plan för att nå detta:

  • 50% av paketleveranserna med lätt lastbil ska vara eldrivna i Stockholm, Göteborg och Malmö år 2024.
  • 100% av paketleveranserna med lätt lastbil ska vara eldrivna Göteborg och Malmö år 2025.
  • 100% av paketleveranserna med lätt lastbil ska vara eldrivna i hela Sverige år 2027 (alla orter, inte bara egna).
  • Vi behåller samma andel HVO som idag på last mile.
  • Vi ökar fokus på fossilfria korridorer med HVO i linjetrafiken.
Ellastbil från Bring.
En av våra sju nya eldrivna lastbilar.

Våra leveranser körs idag på fossilfritt drivmedel (HVO, biogas) till sex miljoner svenskar. I dagsläget har vi 35 elbilar och ska dubbla antalet innan 2025 är slut. Med dessa elbilar kan vi täcka hela Stockholms stad. Under 2022 har vi också rullat ut sju stycken tunga ellastbilar, som går i linjetrafik, och på våra terminaler har vi installerat 58 nya elladdpunkter.

Vi alla kan göra något för att putta in omvärlden i hållbarare spår. Till exempel välja Bring, nästa gång du handlar något på nätet.  

Dela artikel