Hur du gör din webbutik säker på bara en timme, utan kostnad

Hur du gör din webbutik säker på bara en timme, utan kostnad

Det behöver inte vara dyrt att säkra din webbutik mot dataangrepp och bedrägeriförsök. Här är några gratisprogram som är enkla att använda och som gör det jobb som behövs för de flesta mindre och mellanstora företag.

En glad man sitter med en kopp kaffe framför sin dator

- För att komma igång snabbt rekommenderar vi ofta våra kunder att använda gratisprogrammet Cloudflare. Man kan ställa in det på nolltid utan några större förändringar. Så blir du säker mot det mesta utan kostnad, säger Frederik Vig, säkerhetsexpert på det internationella konsultföretaget Geta.

Passar bäst för mindre och mellanstora webbutiker

Geta är experter på e-handel och arbetar med rådgivning och analys både i Sverige och internationellt.

- Detta är ofta bra nog för mindre och mellanstora webbutiker. För en större webbutik kan man för 20 dollar i månaden byta till en business-version. Denna gör det ännu enklare att ställa in avancerade inställningar för brandväggar för webben, blockering av trafikkällor och extra prestandaverktyg för mobil, bilder och liknande, fortsätter Fredrik.

Mycket säkerhet för en billig peng

Cloudflare hjälper dig med SSL/TLS-certifikat. Det ger dig också skydd mot så kallade denial-of-service attacker (DoS-attacker) genom att det skapar ett Content Delivery Network (CDN). Detta garanterar också snabbast möjliga leverans av innehåll. Webb-brandväggen skyddar din webbserver och är lika viktig för en webbutik som en personlig brandvägg är för din dator.

Så gör du:

  1. Gå till https://dash.cloudflare.com/sign-up
  2. Ange din e-postadress och välj ett säkert lösenord.
  3. Ange adressen till din webbutik och klicka på ”add site”.
  4. Välj ”free” som paket (du kan senare enkelt uppgradera om du vill det).
  5. Nästa steg är att konfigurera dina DSN-servrar. Detta kommer variera lite beroende på hur du kontrollerar din domän. Cloudfare har guider för de mest populära. Detta kan ta några timmar. Cloudflare kontrollerar automatiskt att installationen är korrekt.

3 bra tips från Frederik Vig på Geta:

  • Under avsnittet ”Crypto” kan du se till att din webbutik alltid kör över HTTPS och HSTS, och att en begäran om http-versionen automatiskt skrivs om till https.

  • Under avsnittet ”Speed” kan du automatiskt minimera din kod för bättre prestanda och snabbare leverans.

  • Under avsnittet ”Firewall” kan du välja vilken säkerhetsnivå du vill ha. ”Medium” är automatiskt förinställt för dig, men du kan ändra detta till ”high” eller ”under attack” om du upplever en DoS-attack.

PS! Det finns alternativ till Cloudfare. Akamai och Fastly är bland de största. Fredrik tycker dock att Cloudfare är det som ger mest säkerhet för pengarna.

Dela artikel