VOEC – VAT On E-Commerce

Från nyår 2024 avskaffades 350-kronorsgränsen för avgiftsfri import till Norge. Det innebär att man nu ska betala moms från första kronan. Gränsen har tagits bort för att säkerställa lika villkor för norska och internationella e-handlare.

2020 infördes VOEC, VAT On E-commerce, som gör det möjligt för webbutiker att kräva norsk importmoms direkt i webbutiken och samtidigt rapportera och avräkna digitalt till Skatteetaten (Norska Skatteverket) i Norge. På så sätt undviks tullhantering, extra avgifter och förseningar när varorna skickas över gränsen till Norge.

För att e-handlare utanför Norge ska ha möjlighet att registrera sig för VOEC-systemet infördes en övergångsperiod. Under denna period kunde webbutiker utanför VOEC-systemet fritt skicka varor under 350 NOK till Norge. Övergångsperioden avslutades den 1 januari 2024. Det innebär att varor som inte är registrerade enligt VOEC-systemet kommer att behandlas av tullen vid ankomsten till norska gränsen.

Det är därför viktigt att du som webbutik registrerar dig för VOEC-systemet, annars stoppas varorna vid norska gränsen tills moms och skatter är betalda. VOEC-systemet kräver registrering hos den norska skattemyndigheten och gäller för privatimport till Norge, för varor med ett värde på mindre än 3 000 NOK.

– Fördelen med att handla i en webbutik som är VOEC-registrerad är att momsen betalas vid köptillfället. På så sätt informeras kunden om den verkliga kostnaden förknippad med köpet och slipper extra avgifter när varan skickas till Norge. Det gör också att kunden kan få varorna levererade mycket snabbare, eftersom de inte behöver stoppas i tullen i samband med tullklarering, säger Are Kaldestad, som arbetar med Tullösningar på Bring.

Enklare handel och snabbare leverans

VOEC gör det enklare och snabbare för konsumenter att handla i en webbutik utanför Norge.

– Konsumenter i Norge, och särskilt de som ofta handlar på nätet, kommer snabbt att lära sig fördelarna med att handla i en webbutik som är VOEC-registrerad. Fördelar som ingen tullavgift, betalning inklusive importmoms sker direkt i webbutiken vid köptillfället och snabbare leveranstid, säger Are.

Vi rekommenderar att du först tar en dialog med det Skatteetaten i Norge för att klargöra om din webbutik kvalificerar sig för VOEC-systemet, eller om den traditionella NUF-registreringen är rätt lösning för dig.

  • Läs mer om VOEC hos Skatteetaten
  • Kontakta Skatteetaten via e-post
  • Se vad Tolletaten (norska tullen) skriver om e-handel och VOEC-systemet

Har du frågor om VOEC eller tull i allmänhet?

På Bring hjälper våra tullrådgivare dig med råd, vägledning och hantering av tull- och logistikprocessen. Om du vill du skicka varor via VOEC-systemet kräver det ett transportavtal med oss ​​och att detaljerad information kan utbytas elektroniskt.

Läs mer om:

  • Hur våra Tullrådgivare kan hjälpa dig med en smidig tullprocess.
  • Om vilka tullbestämmelser, regler och förtullningsdokument som krävs när du säljer dina varor över hela EU, på vår Tullportal