Hur du gör din nätbutik säker på bara en timme, utan kostnad

Hur du gör din nätbutik säker på bara en timme, utan kostnad

Det behöver inte vara dyrt att säkra din nätbutik mot dataangrepp och bedrägeriförsök. Här är några gratisprogram som är enkla att använda och som gör det jobb som behövs för de flesta mindre och mellanstora företag.

- För att komma igång snabbt rekommenderar vi ofta våra kunder att använda gratisprogrammet Cloudfare. Man kan ställa in det på nolltid utan några större förändringar. Så blir du säker mot det mesta utan kostnad, säger Frederik Vig, säkerhetsexpert på det internationella konsultföretaget Geta.

Passar bäst för mindre och mellanstora nätbutiker

Geta är experter på näthandel och arbetar med rådgivning och analys både i Sverige och internationellt.

- Detta är ofta bra nog för mindre och mellanstora nätbutiker. För en större nätbutik kan man för 20 dollar i månaden byta till en business-version. Denna gör det ännu enklare att ställa in avancerade inställningar för brandväggar för webben, blockering av trafikkällor och extra prestandaverktyg för mobil, bilder och liknande, fortsätter Vig.

Mycket säkerhet för en billig peng

Cloudflare hjälper dig med SSL/TLS-certifikat. Det ger dig också skydd mot så kallade denial-of-service attacker (DoS-attacker) genom att det skapar ett Content Delivery Network (CDN). Detta garanterar också snabbast möjliga leverans av innehåll. Webb-brandväggen skyddar din webbserver och är lika viktig för en nätbutik som en personlig brandvägg är för din dator.

Så gör du:

  1. Gå till https://dash.cloudflare.com/sign-up
  2. Ange din e-postadress och välj ett säkert lösenord.
  3. Ange adressen till din nätbutik och klicka på ”add site”.
  4. Välj ”free” som paket (du kan senare enkelt uppgradera om du vill det).
  5. Nästa steg är att konfigurera dina DSN-servrar. Detta kommer variera lite beroende på hur du kontrollerar din domän. Cloudfare har guider för de mest populära. Detta kan ta några timmar. Cloudflare kontrollerar automatiskt att installationen är korrekt.

3 bra tips från Frederik Vig på Geta:

  • Under avsnittet ”Crypto” kan du se till att din nätbutik alltid kör över HTTPS och HSTS, och att en begäran om http-versionen automatiskt skrivs om till https.

  • Under avsnittet ”Speed” kan du automatiskt minimera din kod för bättre prestanda och snabbare leverans.

  • Under avsnittet ”Firewall” kan du välja vilken säkerhetsnivå du vill ha. ”Medium” är automatiskt förinställt för dig, men du kan ändra detta till ”high” eller ”under attack” om du upplever en DoS-attack.

PS! Det finns alternativ till Cloudfare. Akami och Fastly är bland de största. Vig tycker dock att Cloudfare är det som ger mest säkerhet för pengarna.

2020-04-30