Brist på containrar och covid-19

Brist på containrar och covid-19 bidrar till en hårt pressad fraktmarknad

Brist på utrustning och minskad kapacitet på fartygen. Utmaningar i hamnar ger effekter i hela kedjan. Priser som svänger och stiger onormalt snabbt.

En Bring-container lyfts upp i en hamn

Den globala fraktmarknaden för sjötransport är kraftigt påverkad av covid-19. Denna vecka infaller det kinesiska nyåret, något som också kommer att påverka transporten. Efter det kinesiska nyåret är det viktigt att vara i position att trygga bra fraktlösningar. Som tur är har Bring Air & Sea lång erfarenhet och bra lösningar som hjälper dig få hem de varor du behöver. 

Varför är det färre containrar nu?

Utbrottet av covid-19-pandemin lade grunden för situationen vi befinner oss i nu. Då land efter land och kontinent efter kontinent stängde ner medförde det stora utmaningar för inrikes transport, hamn och sjötransporten. 

På grund av smittoutbrottet blev både containrar och fartyg "strandade" på ostrategiska platser runt om i världen. Det har gjort att containrarna befinner sig på platser där de inte skulle ha varit från början. Många av dessa containrar är åter i omlopp men inte tillräckligt många har returnerats till Asien. Det har lett till en problematisk brist på containrar.

En annan faktor som har orsakat svårigheter är att en rad hamnar fortfarande sliter med efterverkningarna av den första nedstängningen och inte minst lokala nedstängningar därefter. Hamnarna har problem med att ta emot gods och skicka det vidare inrikes. Även om containerkapaciteten skulle återhämta sig, finns det alltså en flaskhals i hamnarna som behöver lösas samtidigt.

Ship%20-%20sea%20transport
Bring Air & Sea sjötransport av containrar

Kampen om plats leder till ett högre pris

Containerbristen påverkar både företag och konsumenter. Hög efterfrågan i kombination med brist på kapacitet leder till rekordhöga priser. 

Eftersom det nu är hög efterfrågan på både containrar och kapacitet på båtarna har det lett till onormalt höga priser. Det kommer också att påverka priset som varan till slut säljs för. Det finns också en stor risk för att det finns färre varor i handeln till våren. 

Trots det finns det tecken på bättre tider. Marknaden har till viss del stabiliserat sig under 2021, och efter en volymtopp före det kinesiska nyåret finns det goda chanser till en förbättring direkt efter det kinesiska nyåret. Då kan marknaden och priserna jämna ut sig bättre, även om det fortfarande kommer vara onormala tider på grund av pandemin även under 2021.

Få flyt på sjötransporten efter det kinesiska nyåret

Bring följer utvecklingen noggrant. Björn Josefsson, avdelningschef för Bring Air & Sea i Göteborg, uppmanar industrin och näringslivet att göra upp goda planer för att se till att de är redo när det kinesiska nyåret är över. 

Vi har höga förhoppningar om att vi närmar oss en mer "normal" produktion efter det kinesiska nyåret. Då kommer fler containrar att ha positionerats rätt och fartyg med större kapacitet finns där ute.

Björn Josefsson, avdelningschef för Bring Air & Sea i Göteborg

bjorn_vitbak
Björn Josefsson

Tre tips på hur du löser sjötransporten framöver

Även om situationen är svår finns det trots allt stora möjligheter att hitta bra lösningar. Här kommer tre praktiska råd om hur du navigerar marknaden:

  1. Vad är viktigast: Involvera oss i dina utmaningar. Vad är det för produkter? Hur ska de användas? Är det pris eller ledtid som är kritiskt? Involvera oss i dialogen och låt sedan oss hitta den bästa lösningen utifrån era förutsättningar.
  2. Flexibilitet och långsiktighet: Det är fortsatt utmanande kring sjö- och flygfrakt, utgå därifrån inte ifrån att det är business as usual. Ju flexiblare du är, desto enklare blir det att hitta effektiva lösningar både på kort och lång sikt.
  3. Välj skräddarsytt: Fokusera på det ni är bäst på i ert företag och ta hjälp att hitta skräddarsydda lösningar för ert behov. Prata med oss om att skräddarsy lösningar som du blir nöjd med – nu och i framtiden.

Bring Air & Sea har erfarenhet och nätverk för att erbjuda er den bästa lösningen

När det stormar som värst skänker det extra trygghet att samarbeta med någon som har lång erfarenhet av sjöfraktsmarknaden. Det gör det lättare att trygga både frakt och förutsägbarhet för framtiden. Jorun Overegseth Haukdal, Area Manager på Bring Air & Sea, berättar att hon och hennes kollegor har en tät uppföljning av kunderna nästan dygnet runt för att lösa den krävande situationen:

Vi har fått feedback om att vi lyckas se möjligheter på en tuff marknad. Vår fördel är att vi känner marknaden och är kreativa. Vi är en oberoende fraktpartner med ett bra nätverk och lång erfarenhet. Det gör att vi alltid kan komma med bra lösningar anpassade efter den enskilda kundens behov.

Jorun Overegseth Haukdal, Area Manager for Bring Air & Sea

Jorun_2
Jorun Overegseth Haukdal

Ta kontakt med ett av våra Sea-kontor, och få hjälp med att hitta den bästa lösningen för dig och ditt företag:

StadEmailTelefon
Göteborgair-sea@bringcargo.se031-742 88 37
Oslo sea.oslo@bring.com(+47) 22 63 58 46
Bergensea.bergen@bring.co(+47) 55 55 72 00
Trondheimsea.trondheim@bring.com(+47) 91 12 61 68
Københavnbc-sea.sjl@bring.com(+45) 43 96 34 66
Dela artikel