Våra ospännande men sjukt viktiga gröna leveranser

Våra ospännande men sjukt viktiga gröna leveranser

Vi jobbar ständigt med att förbättra och utöka våra hållbara leveranser. Men vad betyder det konkret? Är detta bara en samling fint paketerade ord, eller vad är det vi faktiskt gör?

Publicerad 2022-02-22 Senast uppdaterad 2022-11-18
Av Nina Danielson-Kienast

På en skala, hur spännande är det egentligen att prata om hållbara leveranser? Ska vi vara ärliga måste vi tyvärr medge att det ligger rätt långt ner på intresseskalan. Men, det är viktigt och gör skillnad. Både att prata om hållbarhet i leveranssammanhang, och att göra någonting. Att faktiskt på riktigt arbeta aktivt för en grön omställning.

För som logistikaktör kan vi inte frångå att vi är en del av miljöproblemet som orsakas av en växande e-handel och ökade leveranser. Men vi kan och vill vara med och lösa problemet. Så, hur ser då Brings hållbarhetsarbete åt? Rent konkret. Jo, så här:

Senast 2025 ska våra alla våra fordon och terminaler vara 100 procent fossilfria i hela Sverige. Ett ambitiöst mål, men vi är på god väg. I dagsläget kör vi fossilfria hemleveranser i hela 479 orter. Men resan stannar inte där. Nästa steg är en omställning till elfordon och att bli utsläppsfria inom stadskärnor. Och vi har redan kommit en bit på väg i de svenska storstäderna.

bringbil_laddas_på_terminal
Senast 2025 ska samtliga av våra fordon och terminalbyggnader vara 100 procent fossilfria i hela Sverige. Nästa steg är omställning till elfordon.

Vi siktar högst

Okej, det må vara urtråkigt att få reda på allt vi gör inom hållbarhetens tecken. Men lyssna gärna, för det är viktiga grejer som du faktiskt kan påverka genom dina val.

Vi siktar mot att vara den grönaste logistikaktören i Norden. Den som snabbast ställer om till förnybara drivmedel och som på andra sätt är med och driver utvecklingen mot mer hållbara leveranser. Vi gör det för att vi vill och för att vi måste. För vårt klimat.

Solceller_terminal_Göteborg
Vår terminal i Mölnlycke producerar egen el med hjälp av solcellspaneler. Målet är att samtliga av våra byggnader ska använda förnybar energi senast 2025.

Det finns många exempel där vi har legat i framkant och testat och drivit på ny teknik. Vi har investerat i det svenska bolaget Elonroad, som tillverkar laddning av elbilar genom en skena i vägen. Vi har också ingått samarbete med svenska Einride, som tillverkar tunga el-lastbilar och som vi snart använder i vår linjetrafik.

Älskade stad

Vi har dessutom utvecklat smarta branschöverskridande samarbeten tillsammans med andra aktörer. Ett bra exempel är Älskade stad, som vi driver tillsammans med Ragn-Sells, Stockholms stad och Vasakronan. Samarbetet innebär att elcyklar och elbilar levererar paket och gods till kunder i stadskärnor och samtidigt tar med sig torrt avfall tillbaka. Våra resultat visar på minskade utsläpp, minskad trafik och buller, samt att det skapar en bättre atmosfär i våra städer. Hur fint är inte det?

Bring_RagnSells18
Älskade stad är ett branschöverskridande samarbete som verkar för att öka takten till hållbara miljöinitiativ i en levande stadsmiljö.

Vi ställer krav på dig

Men vi kan inte luta oss tillbaka och nöja oss där. Vi kan och måste göra mer. Samarbetet med e-handlarna, olika sektorer, politiken och tekniken är viktigt.

beställa_på_nätet
Du behövs. För det är när vi alla hjälps åt som en helt grön leveranskedja kan bli verklighet.

Alla behövs för att vi ska nå våra gemensamt ställda miljömål. Du med. Ja, du. Vi ställer lite oblygt så där krav på dig. För det är först när vi alla hjälps åt som en helt grön leveranskedja kan bli verklighet. Så hur kan du putta in omvärlden i hållbarare spår? Jo, genom att till exempel välja ett grönt leveransföretag som Bring nästa gång du handlar något på nätet. Inte så orimliga krav, eller hur?

Dela artikel