Vi bygger Norges största fulfilmentlager för nätbutiker - Shelfless

Näthandeln har vuxit kraftigt det senaste året och kundernas förväntningar på kortare leveranstider ökar. Därför har vi valt att storsatsa på en fullservicelösning med lager, plock och leverans för nätbutiker. Detta ska stärka vår konkurrenskraft på marknaden med en snabbare, mer hållbar och kostnadseffektiv logistikkedja, från beställning till leverans.

Porträttbild på Gunnar Henrikssen

Vi har valt att kalla vår nya fulfilmenttjänst “Shelfless”. Satsningen startar i Norge med ett 36 000 m2 stort nätlager i Berger, norr om Oslo. Men är en del av en större nordisk offensiv för att kunna erbjuda en mer komplett näthandelslösning i Norden.

Till en början kan vi erbjuda ett satellitlager i Norge för kunder som vill komma närmare sina norska mottagare (dvs. som exporterar till Norge), men vi kommer på sikt att rulla ut denna lagerlösning i hela Norden.

Fulfilmentsatsningen kommer att styrka våra kunders konkurrenskraft och säkerställa att de står stadigt i kampen mot de internationella nätgiganterna.

Gunnar Henriksen, tillförordnad koncerndirektör för division E-handel och logistik på Bring

- Det ligger stora ambitioner bakom vår fulfilmentsatsning och målet är att stärka våra kunders konkurrenskraft på marknaden. Den helautomatiserade lagerlösningen i kombination med våra flexibla leveranstjänster kommer att stärka kundupplevelsen, korta ner leveranstiden och höja nätbutikernas leveranskvalitet, säger Gunnar.

Från klick till leverans på halva tiden

På det nya fulfilmentlagret i Berger kommer nya digitala lösningar och automatiserade processer att sköta all logistik. Från det att kunderna klickar på köpknappen i nätbutiken till det att varan levereras. Paket kommer att plockas, packas och köras ut till nätkunder över hela östra Norge fram till klockan nio på kvällen. Nätbutikerna får tillgång till vårt breda spektrum av leveranstjänster och kan därmed erbjuda sina kunder leverans precis som de önskar. Oavsett om det är för uthämtning hos ombud, till brevlådan, till en paketautomat eller hem till dörren.

Kort väg från klick till leverans
Vår helautomatiska lösning säkerställer snabb väg helt från köpet i nätbutiken till leverans hos kunden.

Som oberoende aktör kan vi på sikt hjälpa små och mellanstora nätbutiker i Norge och Norden. Internationella varumärken och nätbutiker kan med denna lösning nå ut till sina kunder i Norden snabbare och mer kostnadseffektivt. Med en enkel och smidig integration får nätbutikerna tillgång till logistik i toppklass. Och kan därmed konkurrera om det som ofta är avgörande för slutkunderna: snabba och flexibla leveranser.

- Vi erbjuder stordriftsfördelar, som bland annat kostnadseffektivitet, en förbättrad leveranshastighet samt en mer hållbar tjänst. Genom att flera kunder utnyttjar samma värdekedja. De ökar sin automatisering enormt och kan utnyttja vårt fantastiska distributionsnätverk i hela Norden. Vi kommer att skräddarsy fulfilmenttjänsten för våra kunder så att den blir så kostnadseffektiv som möjligt. Enligt våra beräkningar och tester kan vi säga att vi halverar leveranstiden. Det krävs en hel del för att kunna utlova leveranser samma dag eller nästa dag, förklarar Gunnar.

Automatiserad plockning och packning med AutoStore

Vid etableringen av den nya tredjeparts logistiklösningen har vi ingått ett samarbete med två viktiga aktörer för att säkra tjänstens effektivitet och kvalitet: Swisslogg och Tiqqe. Swisslogg kommer att leverera en AutoStore-lösning där robotar tryggar effektiv plockning av näthandelsvarorna. Tiqqe är en viktig partner som med sina molnbaserade lösningar ska säkra en smidig integration mellan nätbutiker, marknadsplatser, lager, leveranser och eventuella returer. Dessa partners kommer tillsammans med koncernens egna innovationsmiljöer att kontinuerligt arbeta med att utveckla tjänsten. Dessutom kommer nya funktioner att kunna lanseras löpande i nära dialog med nätbutikerna.

Bringtruck på Brings fulfilmentlager i Berger
Fulfilmentlagret i Berger blir helautomatiskt (förarlösa truckar sköter lagret även idag) Foto: Søren Nielsen

Shelfless är vägen till snabbare och grönare leveranser för nätbutiker i Norden

Som namnet Shelfless antyder behöver nätbutikerna inte längre tänka på egna hyllor, lagerplatser eller fysisk hantering av varorna de säljer på nätet. Denna helautomatiska lösning kommer att ge nätbutikerna storskalsfördelar från dag ett. Samt öka effektiviteten och leveranskapaciteten så att nätkunderna får paketen levererade till dörren bara timmar efter att köpet gjorts på nätet.

Vi arbetar målinriktat och hårt för att leverera 100 % grönt i Oslo och de andra storstäderna före utgången av 2021.

Gunnar Henriksen

Vi arbetar även hela tiden med ett fokus på hållbarhet och har ställt upp höga miljömål som ska uppnås på kort tid.

- Vi siktar på fossilfri transport till alla privatkunder i hela Norden. För våra kunder som exporterar in till Norge kan det vara intressant att veta att vi i Oslo redan är i gång med att leverera grönt för enskilda tjänster och till utvalda områden. Vi arbetar målinriktat och hårt för att leverera 100 % grönt i Oslo och de andra storstäderna före utgången av 2021, avslutar Gunnar.

Volta Zero - en helektrisk 16-tons lastbil från Volta Trucks
Bring har redan en stor elektrisk fordonsflotta och vi testar ständigt nya fossilfria fordon och lösningar. Här är Volta Zero, världens första specialbyggda hel-elektriska 16-tons lastbil.

Shelfless är tjänsten för den moderna näthandeln. Där vi sköter hela logistiken med att få varorna till mottagarna på det sätt de önskar – snabbare, mer flexibelt och grönare. Shelfless frigör tid och kapacitet för nätbutikerna så att de kan fokusera på sina kunder, försäljning och tillväxt.

Shelfless sammanfattat

Shelfless är en fulfilmentlösning för dig som har en nätbutik som exporterar till Norge. Där vi tar hand om din logistik från A till Ö. Vi erbjuder en mer hållbar och kostnadseffektiv tredjepartstjänst som ger dig:

  • Kortare ledtider (ordrarna plockas normalt under den första timmen efter att de har gått igenom).
  • Same day-leverans (frekventa transportavgångar från lagret).
  • Stordriftsfördelar.
  • Ditt eget lager ”away-from-home” (full kontroll via vår kundportal).
  • Möjligheten att enkelt ansluta dig till och sälja på Nordens största marknadsplatser.

Kom närmare dina norska kunder! Är Shelfless lösningen för din nätbutik?

Dela artikel