Til hovedinnhold

Minska restaurangens matsvinn, spara pengar och bidra till en bättre miljö

Få tips och råd kring hur du kan minska restaurangens eller storkökets matsvinn

Sex korta och enkla råd från livsmedelsverket för att minska matsvinnet på restauranger eller i storhushållet.

1. Menyplanering för att minska restaurangens matsvinn

  • Planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera olika rätter på menyn.
  • Använd säsongens grönsaker och planera menyn efter dessa.

2. Inköp

  • Planera inköp i god tid och samtidigt som du planerar menyn.
  • Vänta så länge du kan med att beställa färska varor. Det leder till bäst kvalité och minskar risken för att behöva slänga produkter.

3. Lagerhållning

  • Ha bra översikt över vilka varor du har och inte har. Se till att de varor med kortast utgångsdatum alltid står mest lättillgängligt i lagret.
  • Lagra produkter i rätt tempratur och låt frukt och grönt mogna i rumstempratur.

4. Matlagning

  • Laga mat i flera omgångar för att minska rester.
  • Följ recepten och använd endast den mängd som receptet har definierat för det antal personer som du lagar till.
  • Se till att du inte skalar bort för mycket av råvaran du ska tillaga exempelvis; kött, fisk eller grönsaker.

5. Servering av mat

  • Undvik överportionering, använd gärna vikttabell, alternativt erbjud stora och små portioner.
  • Om du serverar buffé, tänk på att utveckla goda rutiner för påfyllning för god cirkulation samt fundera över hur mycket mat du ställer fram.
  • Undvik att skära upp för mycket bröd. Fråga istället om kunden vill ha bröd eller inte.

6. Använd resterna

  • Använd rester till soppor, buljong eller såser.
  • Överflödigt bröd kan exempelvis användas till krutonger eller toast.
  • Om du har kokat för mycket grönsaker, frys in medan de fortfarande är hållbara och använd dem sedan till exempelvis soppor.
  • Frukt som blir över vid matlagning kan med fördel användas till smoothies eller fruktsallader.
  • Inför ”doggybag” så att gästerna kan ta med maten hem.
  • Överflödig mat som är fullt ätbar kan med fördel lämnas till välgörenhetsorganisationer. 

Läs mer om våra tempererade tjänster



Share Article