Sex korta och enkla råd från livsmedelsverket för att minska matsvinnet på restauranger eller i storhushållet.

1. Menyplanering för att minska restaurangens matsvinn

  • Planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera olika rätter på menyn.
  • Använd säsongens grönsaker och planera menyn efter dessa.

2. Inköp

  • Planera inköp i god tid och samtidigt som du planerar menyn.
  • Vänta så länge du kan med att beställa färska varor. Det leder till bäst kvalité och minskar risken för att behöva slänga produkter.

3. Lagerhållning

  • Ha bra översikt över vilka varor du har och inte har. Se till att de varor med kortast utgångsdatum alltid står mest lättillgängligt i lagret.
  • Lagra produkter i rätt tempratur och låt frukt och grönt mogna i rumstempratur.

4. Matlagning

  • Laga mat i flera omgångar för att minska rester.
  • Följ recepten och använd endast den mängd som receptet har definierat för det antal personer som du lagar till.
  • Se till att du inte skalar bort för mycket av råvaran du ska tillaga exempelvis; kött, fisk eller grönsaker.

5. Servering av mat

  • Undvik överportionering, använd gärna vikttabell, alternativt erbjud stora och små portioner.
  • Om du serverar buffé, tänk på att utveckla goda rutiner för påfyllning för god cirkulation samt fundera över hur mycket mat du ställer fram.
  • Undvik att skära upp för mycket bröd. Fråga istället om kunden vill ha bröd eller inte.

6. Använd resterna

  • Använd rester till soppor, buljong eller såser.
  • Överflödigt bröd kan exempelvis användas till krutonger eller toast.
  • Om du har kokat för mycket grönsaker, frys in medan de fortfarande är hållbara och använd dem sedan till exempelvis soppor.
  • Frukt som blir över vid matlagning kan med fördel användas till smoothies eller fruktsallader.
  • Inför ”doggybag” så att gästerna kan ta med maten hem.
  • Överflödig mat som är fullt ätbar kan med fördel lämnas till välgörenhetsorganisationer. 

Läs mer om våra tempererade tjänster

Mer intressant läsning:

10 tips för att minska ditt privata matsvinn.
Varför håller mjölk längre i Norge?