Så gör du för att minska ditt matsvinn

Nedan kommer 10 korta och enkla råd, med inspiration från Livsmedelsverket, för hur du kan minska ditt matsvinn.

  1. Planera dina inköp


    Gör en menyplan för den kommande veckan, se över vad du har hemma och planera menyn utefter den. Handla endast det du behöver till din meny. Handla aldrig när du är hungrig och handla alltid frukt och grönt per styck och inte i förpackade påsar, så att du tar exakt det antalet du behöver.
  2. Kolla datumen


    Kolla alltid bäst före-datumen och om du inte ska använda produkten på en gång så väljer du ett datum som är så långt fram i tiden som möjligt.
  3. Håll din budget


    Slöseri med mat innebär slöseri med pengar.
  4. Håll ordning på din kyl


    Håll ordning i ditt kylskåp och kontrollera att temperaturen är korrekt. Kylvaror trivs bäst mellan 1-5 grader.
  5. Förvara rätt


    Se till att samtliga dina matvaror förvaras enligt beskrivningen på förpackningen.
  6. Rotera maten


    När du köpt hem mat, se till att de äldsta varorna hamnar ytterst och mest lättillgängligt i kylskåpet. Detta minimerar risken för att hitta möglig mat längst in i kylen vid ett senare tillfälle.
  7. Servera små portioner


    Servera hellre små portioner och ta hellre en extra portion istället för att lägga upp stora portioner med en gång.
  8. Använd resterna


    Istället för att slänga matrester, använd de till morgondagens lunchlåda eller frys in dem. Använd överbliven frukt till att göra smoothies eller fruktsallad. Grönsaker som börjar bli gamla kan användas till att göra soppa.
  9. Frys in


    Frys in bröd om du endast äter små mängder och frys på samma sätt in färdiglagad mat.
  10. Använd matrester som gödsel


    Gör en kompost i trädgården för sådan mat som inte går att använda och se till att du använder jorden till gödsel för en mer välmående trädgård.

Läs mer om våra tempererade tjänster

Mer intressant läsning:

Hantera maten rätt på väg hem från affären.
Varför håller mjölk längre i Norge?