Mat som hade kunnat ätas slängs i soporna

Under året som gått har det skrivits spaltmeter om EU:s stora matsvinn och 2014 kallades "matsvinnets år" just för att sätta fokus på det galopperande antal ton mat som vi slänger. Alldeles för mycket bra mat slösas bort i hemmen, i matbutiker, restauranger, skolor och längs livsmedelskedjan varje år. Mat som slängs men som hade kunnat ätas om den hanterats annorlunda. Förutom att det är onödigt att slänga pengar i soporna är svinnet belastande för miljön och vårt klimat.

Att vara matsmart innebär att veta vid vilka temperaturer olika produkter trivs bäst så att de håller så länge som möjligt. Att vara matsmart innebär alltså att hushålla med resurser där tid och temperatur är nyckelfaktorer.

Matsmart logistik innebär att transporten av maten sker på ett sätt som gör att matens hållbarhetstid blir så lång som möjligt. Matsmart logistik innebär också att transporterna i sig belastar miljön så lite som möjligt.

Så här gör du för att tillhandahålla en matsmart logistik för dina produkter

  • Lagra alla dina matvaror i den temperatur som den mår bäst i.
  • Leverera dina varor i en obruten kyl- och fryskedja.  
  • Lasta dina bilar med hög fyllnadsgrad.
  • Lagra din mat ”grönt”. Ammoniak är det mest miljövändliga medlet för nerkylning, det är klimatneutralt och skadar inte ozonskiktet.
  • Lagra din mat i kylda eller frysta lager där elen kommer från förnybara källor.
  • Använd fordon som belastar miljön så lite som möjligt och utbilda dina chaufförer i miljöeffektiv körning.
  • Transportera dina varor med intermodala alternativ (d.v.s. kombinerade transporter med både tåg och lastbil).
  • Se till att all mat hanteras i den temperatur som de mår bäst i genom hela värdekedjan från producent till konsument. Se nedan tabell för några av de vanligaste matvarorna.

Temperaturtabell för livsmedel

ProduktTrivs bäst i

Kött

+ 4 grader

Fågel

+ 4 grader

Färsk fisk

0 till +2 grader

Bär (generellt) och frukt (generellt), dill, persilja

< +8 grader

Potatis, basilika, gurka, paprika, tomat, avokado och bananer

> +8 grader