En färg som andas ren luft

En färg som andas ren luft

På Södermannagatan i Stockholm, mitt i det pulserande ”SoFo”, pryder just nu ett grönskande konstverk en stor fasad. Och medan det målades och färgen härdades har själva målarfärgen absorberat luftföroreningar.

Vi har målat en vägg. Mitt på Södermalm i Stockholm, på en plats där träd har svårt att växa, pryder just nu något stort och grönt en husvägg. En grönskande muralmålning av en luftfabrik, som fångar in förorenade avgaser och omvandlar de till ren luft. Och det är just precis vad målningen gör på riktigt. Eller, målarfärgen, för att vara exakt. Den andas ren luft. 

Det äldsta byggmaterialet och det senaste ur nanotekniken kombinerat

Det är nämligen så att just denna målarfärg från Graphenstone består av 98 procent ren organisk kalk. Förutom fördelar som att materialet är andningsbart, antibakteriellt och absorberar lukt, är kalk också känt för sin förmåga att absorbera koldioxid. Färgen renar med andra ord den omgivande luften och fungerar som ett mer miljövänligt alternativ till traditionella plastbaserade målarfärger.

Vad som gör Graphenstone extra speciell är det adderade nanomaterialet grafen. Nobelprisade grafen anses vara det starkaste ämnet vetenskapen känner till, men samtidigt ultralätt, böjbart och genomskinligt. Materialet råder bot på de problem kalkbaserade färger ofta har, såsom hållbarhet, kompression och täckning. För första gången i historien finns alltså en blandning av ett av de äldsta och mest betrodda byggmaterialen med den allra senaste och hypermoderna nanotekniken. Supercoolt tycker vi!

Men det slutar inte här. Färgens unika egenskaper har skördat framgångar runt om i världen. Priser, miljöcertifieringar och utmärkelser har kammats hem – bland annat för produktens minimala miljöbelastning under dess livscykel.

Summan av allt som räknas

Så varför förgyller vi en bit grå innerstad med den här miljömärkta färgen då? Vi på Bring håller ju vanligtvis inte på med muralmålningar, vi jobbar med att få din leverans 100 procent fossilfri. Och just fossilfritt, hållbarhet och miljö är tre viktiga faktorer vi sätter främst i vårt arbete om att vara det grönaste valet av paketleveranser. Om vi kan bidra med något litet och positivt för klimatet när vi ändå kommunicerar vårt miljöarbete, då har vi ändå kommit en bit på vägen. För det är summan av allt som faktiskt räknas.

Dela artikel