Tips för en mer hållbar jul

Hur gör vi julen mer klimatvänlig?

Du styr inte alltid över dina utsläpp under julen – speciellt inte efter en del julmat. Då kan de kroppsnära släppen av lokal karaktär bli ganska oundvikliga. Men du kan göra medvetna gröna val och i varje fall sikta att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt.

En liten handling kan vara en god start och det är summan av allt du och vi alla gör som faktiskt betyder något. Just dessa ord är en del i vårt mantra och något vi tror stenhårt på. Vi har en hoppfull övertygelse om att vi kan vända den nedåtgående kris vår planet befinner sig i. Vi kan, om vi bara är många som jobbar mot samma mål.

Som nu under julen, till exempel. Visste du att i Sverige förbrukar vi cirka 200 000 kilo julklappspapper varje år? I många hem slängs både papper och snören ihop med övriga sopor. Men om vi istället återvinner julpappret bland kartonger skulle vi för varje kilo papper minska koldioxidutsläppen med ett och ett halvt kilo. Ett annat hett tips är att använda andra material att slå in klapparna i. Till exempel tyg, tidningspapper, baksidan av en papperspåse och tygband, som går att återanvända år efter år.

tallrik_3

Eller vad sägs om det traditionella julbordet. Får vi nämna det, utan att det blir för känsligt? Nåväl, det måste sägas. Om vi bytte ut några prinskorvar och revbensspjäll mot gröna alternativ skulle vi minska klimatutsläppen just för den måltiden med över 70 procent. 

Sättet vi konsumerar julklappar på – här får vi tagga ner och tänka efter. Istället för en slit-och-släng-pryl som garanterat kommer gå sönder inom en vecka borde vi i större utsträckning ge något meningsfullt. Något i bra kvalitet, trä före plast, och något som verkligen används. Kanske även en sak som inte fraktats långväga med fartyg och flyg. 

bringbil
Redan nu kör vi utsläppsfritt i Stockholm, Göteborg och Malmös innerstäder,

Vi är fullt medvetna om att ingen kan styra allt vissa utsläpp faktiskt inte går att påverka. Ibland släpper man sig till exempel. Lugn, det gör vi alla.

Nu menar vi inte att vi likställer pruttar med transportutsläpp. Som leveransföretag är vi sannerligen inte perfekta – vi bidrar till en stor del av utsläppsproblemen, det går det inte att komma ifrån. Men vi vill och kan också vara en del av lösningen.

Vi jobbar ständigt med att förbättra och utöka våra hållbara leveranser. Målet är att senast år 2025 vara 100 procent fossilfria i hela Sverige på såväl våra fordon som terminalbyggnader. Vi har redan kommit en bra bit på väg och kör fossilfria hemleveranser i 345 orter. Men resan stannar inte där. Nästa steg är omställning till elfordon och att bli utsläppsfria inom stadskärnor. Redan där har vi kommit en bit på väg i de svenska storstäderna.

Du kan inte alltid styra över alla dina utsläpp, men du kan göra något. Och med Brings fossilfria hemleveranser kan du åtminstone minska en del av de ovälkomna växthusgaserna.

Dela artikel