Vi blir delägare i trådlösa elvägar

Vi blir delägare i trådlösa elvägar

Tänk om du kunde ladda din elbil samtidigt som du kör. Gissa vad, det kan du, åtminstone inom en snar framtid. Vi går nu in som stolt delägare i detta gröna framtidsprojekt.

På Bring strävar vi ständigt efter att vara nummer ett inom teknologi och innovation. Samtidigt jobbar vi hårt för att vara ditt gröna förstahandsval i checkouten och erbjuda dig hållbara leveranser. Som ett steg i detta investerar vi nu fem miljoner kronor i Elonroad och blir en av delägarna i en innovativ satsning på elektriska vägar.

Möjliggör snabbare omställning till el

Elonroad utvecklar trådlösa elvägar, där elfordon laddas under körning med hjälp av en laddskena i marken. Fördelen med Elonroads teknik beskrivs som att fordonens batterier kan göras mindre. Det skulle kunna lösa en av de stora utmaningarna för elektrifieringen av transporter – tillgången på råvara till batterierna. Dessutom öppnar det också möjligheten att snabbare elektrifiera även tyngre fordon.

Bring vill vara en del av omställningen till elektriska transporter och som stor logistikaktör har vi mycket att vinna på att testa nya lösningar för att minska koldioxidutsläppen.

Tobias Åbonde, nordisk ansvarig för hemleveranser på Bring

– Vi har över längre tid ökat vår elbilsflotta för att erbjuda ännu grönare hemleveranser i storstäderna. Denna nya laddningsteknik är en innovation som vi tror kan vara med att förenkla användandet av elektriska fordon och påskynda omställningen. Elonroads teknik är väldigt lovande och vi ser fram emot ett gemensamt utvecklingsprojekt för stationär och kabelfri laddning i Norge och i Sverige, säger Tobias.

Elonroad driver redan ett projekt för Trafikverket i Lund där tekniken testas på en vägsträcka för stadens bussar. Samtidigt påbörjas två nya pilotprojekt med Bring i både Stockholm och Trondheim.

– Piloten i Stockholm passar väl in i den ombyggnad vi gör på Brings terminal i Västberga. Där är utbyggd laddinfrastruktur för även tunga fordon en viktig pusselbit, säger Tobias.

Förutom Bring går även EU:s riskkapitalfond EIT Urban Mobility och Almi Invest Greentech in som ägare i Elonroad, som nu får möjlighet att påbörja nästa fas i kommersialiseringen av elvägar. Målet är att alla typer av elektriska fordon ska kunna använda tekniken 2025.

Vill du veta mer om vårt hållbarhetsarbete?

Är du och ditt företag intresserade av att skicka paket på ett hållbart sätt? Eller vill du prata om något annat som rör hållbarhet och logistik?

2021-05-18