Etablera e-handel i Norge

Behöver du hjälp med att etablera dig i Norge? Vi hjälper dig med både din administration och dina transporter! Här är våra råd för en lyckad uppstart.

Hörlurar

Norge är en attraktiv marknad men en utmaning för utländska företag. Kravet på lokal närvaro gör det krångligt och dyrt att etablera sig och kan praktiken utestänga dig. Det norska regelverket för exempelvis tull och moms är mycket omfattande och det går inte att registrera en .no-domän eller få tullkredit utan lokal närvaro.

Med en lokal representant för ditt företag på plats i Norge kan du få hjälp med allt som rör administration kring bolagsetablering, registreringar och ansökningar hos myndigheter samt hantering av tulldokument, fakturor, skattedeklaration samt in- och utgående moms.

Det här är våra råd för en lyckad etablering i Norge, behöver du hjälp med din etablering så hjälper vi dig gärna!

Lokal domän och översättning av sajten

Det första steget för en etablering i Norge är att registrera ett norskt organisationsnummer.  Du behöver även en .no adress till din e-handel. För att registrera detta behöver du hjälp av ett företag med en lokal närvaro i Norge.

Bolags- och momsregistrering

För att kunna registrera din e-handel för moms i Norge behöver du ett dokument som visar din omsättning i Sverige, exempelvis en årsredovisning. Om du har ett eget säte i Norge, dvs. en adress, behöver du även ha ett momsombud.

Momshantering

Efter du har momsregistrerat din e-handel behöver du skapa en separat fakturanummerserie för Norge, specificera norsk moms på dina fakturor och ange momsombudets namn, adress och org.nr samt lägga till några konton i din kontoplan för norsk ingående- och utgående moms.

Skattedeklaration

När du etablerat din e-handel i Norge behöver du göra en skattedeklaration varannan månad.

Tullkredit och tulldokument

I vissa fall kan den norska tullen kräva en bankgaranti motsvarande minst två månaders införselavgifter (tullkostnader + införselmoms). När du har denna tullkredit klar kan du på ett smidigt sätt föra in varor i Norge och det enklaste sättet göra detta är att skicka sina varor samlastade på en pall, s.k. bulk. Då behöver du endast skapa en faktura och en kommersiell varulista för varje införtullning.

Leveranser

I Norge vill mottagare själv välja hur de får sin vara levererad. Med hjälp av en logistikpartner som har en god täckning och stark position på den norska marknaden kan du erbjuda din kund en mängd olika leveransalternativ, exempelvis hemleverans eller leverans i brevlådan, till valfritt utlämningsställe eller till paketautomat. Låt din kund välja det alternativ som passar bäst!

Får mer tips och läsning om att etablera sig i Norge!

Ladda ner rapporten (från 2016)

Mycket att tänka på?

Vi hjälper dig gärna!

Share Article