Testshopping visar: Vanliga fallgropar på startsidan

Vi lät konsumenter shoppa i 90 skandinaviska nätbutiker ihop med IPSOS, både på desktop och mobil. Målet var att reda ut hur leverans och retur bäst ska appliceras i en nätbutik. Här våra bästa tips om nätbutikens startsida.

1. Låt inte säljdrivare försvinna på mobilen

9 av 10 vill gärna få veta vad som gäller kring leveransen innan de handlar i en ny nätbutik*. Därför är det viktigt att förmedla detta tidigt i köpprocessen, som på startsidan. Men ett ”Fri frakt vid 499 kr” på desktop var ofta som bortblåst i mobiltesterna. Ibland återfanns samma argument på mobilen, men krävde lång scrollning. Mest knepig var det för testarna att hitta information om returen från mobila startsidor. Så glöm inte mobilköpen!

powered by Typeform

2. Välj säljargument online för de som vill handla online

Flera nätbutiker i testshoppingen lyfte på startsidan fram att det är gratis att hämta upp varan i en fysisk butik. Inget fel med det, men tänk på att bara ca. 3 % som handlar online föredrar det leveransalternativet* i Skandinavien. Glöm därför inte att lyfta fram även andra leveranssätt för att attrahera de övriga 97 % av online-besökarna. Alla förstår inte att det finns fler leveranssätt att välja på i kassan. Kommunicera alltså om attraktiva leveranssätt tidigt (och glöm inte mobilen!).

3. Stick ut på startsidan med smidig retur

De nätbutiker som fick högst totalpoäng av testshopparna var bra i alla led i köpet, men samtliga hade en enkel retur gemensamt. Få nätbutiker där det var enkelt att genomföra en retur enligt testarna, kommunicerade att de hade enkla returer i sin nätbutik! Testdatan visade också att insäljande argument om returen var ovanligt på startsidorna, vare sig det handlade om pris, enkelhet eller annat. Är du bra på returer, så prova att lyfta fram det då kundvärdet är starkt. Dessutom lär du bli rätt ensam om det.

I testshoppingrapporten:

  • Följ testshoppingen steg för steg och ta del av resultaten
  • I första kapitlet kan du läsa mer om just startsidan och ta del av flera bildexempel

powered by Typeform